Antalya’da yaşayan ve şehre gelen günübirlik tatilcilerin gezi ve piknik alanı olarak kullandığı tarihi Likya yolu güzergahında çöp sorunu giderek büyüyor. Tarihi yol güzergahında yer alan piknik ve gezi alanlarında ateş yakan ve günün sonunda çöplerini geride bırakan vatandaşlar tepki topluyor. Tarihi gizemi ve doğal güzelliğiyle her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi Lidya Yolu görsel güzelliğiyle büyülüyor. 

GÜNÜBİRLİK TATİLCİLERİ ÇÖP KONUSUNDA UYARILDI

Antalya’da yaşayanların özellikte hafta sonları akın ettiği tarihi Lidya Yolu güzergahında yer alan piknik ve gezi alanları çöpten geçilmiyor. Yetkililerin çöp ve ateş konusunda uyarılarına rağmen bölgeye gelenlerin başta mangal yakmaları kadar geride bıraktıkları çöplerin büyük tehlike oluşturduğu ifade edildi. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölgede hafta sonları tehlikeli olmasına rağmen yakılan mangallardan dolayı dumanlar yükseliyor. 

DOĞAL VE KÜLTÜREL GÜZELLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Doğanın tüm güzelliklerini tek bir rota üzerinde gözler önüne seren Likya Yolu sadece bir yürüyüş parkuru olmanın çok ötesinde. Bir tarafta yol boyunca görünüp kaybolan Akdeniz’in sonsuz maviliği, diğer tarafta ise yemyeşil çam ormanları, görkemli dağ manzaraları ve tarihe tanıklık eden antik şehirler. Likya Yolu geçmiş yıllarda yurt dışında yayınlanan çeşitli dergiler tarafından dünyanın en iyi 10 ve en güzel manzaralı 50 yürüyüş rotasından biri seçildi. Muğla ili Fethiye ilçesi Hisarönü (Ovacık) mevkiinden başlayan rota, 555 kilometrelik güzergahın sonucunda Antalya ili Geyikbayırı köyünde sona eriyor.

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI

Patikalarda her 50, toprak yollarda ise yaklaşık her 200 metre aralıklarla Üst üste çizilmiş kırmızı-beyaz işaretler Yolun güzergahını gösteriyor. Likya Yolu, macera, tarih, doğa, keşif ve yepyeni bir deneyim arayan binlerce turisti her yıl konuk ediyor. Her yıl yerli yabancı 20 bin ila 30 bin kişi Likya Yolu’nu yürüyor. Günümüzde Teke Yarımadası olarak adlandırılan, Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki Akdeniz’e uzanan yarımada antik coğrafyada Likya olarak adlandırılmıştır. Bölgenin güney sınırı Akdeniz ile belirlenmiş; doğu, batı ve kuzey sınırları ise tarihi süreç içinde dönemlere göre değişiklik göstermiştir. 

ANTALYA’NIN BATISINDA BAŞLAYAN TARİH YOLCULUĞU

Antik yazarlara göre; Antalya’nın hemen batısından başlayıp güneybatıya doğru uzanan Beydağları, Akdağ silsilesi ve onların kuzeybatı doğrultusundaki uzantısı, Likya’nın kuzey sınırını oluşturmaktadır. Homeros Troia savaşlarını anlatan ünlü İlyada destanında Likyalıların Glaukos ve Sarpedon önderliğinde Akhalara karşı Troialıların yanında yer aldığını anlatmaktadır.

 
 

Muhabir: BÜLENT ÖNER