Antalya’nın en önemli tarım ve turizm merkezlerinden biri olan Serik ilçesinin ismi, köklü bir geçmişe dayanıyor. İlçenin adının nereden geldiği ve tarih boyunca hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığı merak konusu oldu. Serik, Osmanlı döneminden itibaren farklı isimlerle anılmış, Cumhuriyet’in ilk yıllarında bugünkü ismini aldı. Mustafa Kemal Atatürk, 9 Mart 1930 Pazar günü öğleye doğru Serik ilçesini ziyaret ederken kalabalık bir topluluk tarafından karşılandı. Atatürk bu ziyaretinde dikkat çeken bir talimat verdi. 

TARIM VE TURİZM İLÇESİ

İlçe sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihe şahitlik eden antik kentleriyle önemli turizm noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Serik ilçesinde ilk yerleşim yeri, M.S. II. yüzyılda Bergama Krallığına bağlı olarak bugünkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan ‘Sillyon’ (Koçhisar tepesinde) ve Belkıs köyünde ‘Aspendos’ olarak iki yerde kurulduğu tarih kitaplarında yer aldı. İlçe, tarihte çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması bakımından önemli bir yere sahip. Peki, nereden geliyor bu ilçenin ismi?

Aspendos Tiyatrosu

DİKKAT ÇEKEN NÜFUS

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; kuzeyde tarım, güneyde ise turizm tesisleri ile Antalya’nın en çok dikkat çeken ilçelerinin başında yer alan Serik ilçesi Antalya il merkezinin 38 kilometre doğusunda yer alıyor. Batısında Antalya merkez, doğusunda Manavgat, kuzeyinde Burdur ve Isparta illeri, güneyinde ise Akdeniz bulunuyor. TUİK tarafından yapılan adrese dayalı nüfus sayımlarına göre Serik nüfusu 2024 yılına göre 143 bin 435 kişi oldu. Bu nüfus, 72 bin 831 erkek ve 70 bin 604 kadınlardan oluştu. 

ATATÜRK ZİYARET ETTİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 9 Mart 1930 Pazar günü Serik ilçesinin Belkıs Köyü’ndeki ünlü Aspendos Antik Tiyatrosu’nu ziyaret etti. Serik halkının sevgi gösterileri eşliğinde Aspendos’a gelen Atatürk, Antalya Müzesi Müdürü Süleyman Fikri Bey’in rehberliğinde tiyatroyu gezdi. Tiyatronun dünyadaki benzerleriyle karşılaştırmasını yaparak, sanat tarihi ve arkeoloji alanındaki bilgilerini ortaya koydu.

Atatürk'an Antalya Ziyareti Aspendos

ATA’DAN TALİMAT

Bu ziyaret sırasında Atatürk, Aspendos Tiyatrosu’nun derhal onarılarak ziyarete açılması için talimat verdi. Ayrıca dönüş yolunda Osman Ağa’nın narenciye bahçesini gezerek, tarımsal faaliyetleri yakından inceledi.

Atatürk Serik Gezisi (2)

İŞTE HİKAYESİ

Selçuklular, Antalya bölgesine geldiklerinde ilk olarak Sillyon’a yerleşmiş ve buraya “Karahisar-ı Teke” adını vermişlerdi. Osmanlı belgelerinde ise bölge “Surlu Serik” ve “Serik Pazarı” olarak anıldığı görüldü. Cumhuriyet’in ilk yıllarında halkın isteği üzerine “Kökez” olan ilçe adı 1926 yılında “Serik” olarak değiştirildi ve bu isimle resmi kayıtlara geçti. 

Serik-2

SERİK İSMİNİ ALDI

Serik’te ilk yerleşimin, M.S. 2. yüzyılda Bergama Krallığı’na bağlı olarak Sillyon ve Aspendos’ta başladığı bilinir. Daha sonra bölge, Selçuklu ve Osmanlı hâkimiyetine girdi. Osmanlı belgelerinde “Cemaat-ı Etrak-ı Serik” (Serik Türk Cemaati) adıyla anılan bölge, Cumhuriyet’in ilanından sonra Serik ismini alarak ilçe statüsüne kavuştu.

Serik Sahil

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN