Turizmin başkenti Antalya bir zamanlar Konya’ya bağlı küçük bir şehirdi. Teke Sancağı olarak bilinen Antalya, pek çok şehzadenin eğitim gördüğü bir yerdi. Deniz ticareti için de son derece önemli olan Antalya’nın dünden bugüne geçirdiği süreci sizler için araştırdı…
ANTALYA (TEKE) SANCAĞI
Turizmin başkenti olarak anılan Antalya bir zamanlar Konya’nın bir parçasıydı. Tarih boyunca her zaman önemli olan Antalya geçmiş dönemlerde ‘Teke Sancağı’ olarak bilinirdi. Bu sancak Konya’ya bağlıydı. Antalya, Osmanlı için ayrı bir öneme sahipti. Türklerin 1071 yılında Malazgirt Muharebesini kazanması sonucu Anadolu’nun kapıları açıldı. Bu gelişmenin ardından pek çok Türk boyu Anadolu’nun çeşitli yerlerine göç etti.
ANTALYA’NIN FETHİ
Selçukluların iskân politikası gereğince Oğuz boyları çeşitli gruplar halinde Anadolu'nun muhtelif bölgelerine yerleştirildi. Antalya başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirdiler. III. Kılıç Arslan’ın 1203’te Antalya’yı ele geçirmesiyle buralara Türkmenler yerleştirildi. Bölge 1402 ile 1415 yılları arasında Antalya ve Alanya hariç Karamanlılar'ın kontrolüne girdi. Teke Sancağı II. Murad'ın saltanatında, Karamanoğlu II. Mehmed’le birlikte Emir Mübârizü’d-Dîn Mehmed Bey'in oğlu Osman Çelebî'nin 1423'te, Antalya Valisi Firuz Bey'in oğlu Hamza Bey tarafından Îstanoz'da öldürülmesiyle birlikte Osmanlılara geçti ve vilayet (Livâ-i Teke) olarak teşkilatlandırıldı.
ÖNEMLİ BİR TİCARET MERKEZİYDİ
Osmanlı’nın eline geçen Antalya önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Kıbrıs’a olan yakınlığı ve Akdeniz’deki konumu nedeniyle Antalya, Osmanlı için de dünya içinde önemli bir noktaydı. Deniz ticareti için son derece önemli limanalar sahip olan Antalya ayı zamanda pek çok şehzadenin eğitildiği bir sancaktı. I. Bayezid'in oğlu İsa Çelebi ve Mustafa Çelebi burada görev yapmıştı. İlerleyen yıllarda ise bu sancak dağıtıldı.
ANTALYA KONYA’DAN NEDEN AYRILDI?
20. yüzyılın başlarında Konya Vilayetinin beş sancağından birisi olan Antalya (Teke) Sancağı 22 bin 370 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve 350 kilometrelik bir deniz miline sahipti. Zamanla sancağın nüfusu 250 bine kadar yükseldi ve bu sayı o yıllarda birçok ilin nüfusundan fazla kabul ediliyordu. O yıllarda Antalya’nın Konya’ya uzak olması ve kentin büyümeye başlaması sonucu 12 Mart 1914 tarihinde Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak bağımsız hâle getirildi. Sadece Antalya değil, İlerleyen zamanlarda Niğde, Konya, Burdur, Isparta ve Karaman da bu vilayetten ayrıldı ve il statüsüne kavuştu. Yüzyıllar süren Antalya ve Konya birlikteliği ise işte böyle son buldu.