Son yıllarda Schengen vizesine başvuran kişi sayısı Türkiye’de ve dünyada hızlı bir artış gösterdi. Fakat başvuran sayısı artsa da buna paralel olarak başvuruların reddedilme sayı da arttı. Özellikle Türkiye’de geçen yıla göre Schengen vizesi başvurusunu yapan ve ret cevabını alan vatandaşların sayısı yüzde 15.7'den yüzde 16.1'e yükseldi. Bu rakamlarla Türkiye İran’dan sonra Schengen vizesine başvuran ve tüm dünyada en çok ret cevabını alan ikinci ülke oldu. 

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Schengen vizesi, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest ticaret Birliği’ne üye olan ülkelerin vatandaşlarının eğitim, iş, seyahat, ticaret gibi sebeplerle gezmesine yarayan vize uygulaması. Schengen vizesi aldığı zaman Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde vize süreniz boyunca seyahat etme hakkını sahip olunuyor. Avrupa Birliği’ne dahil olduğu halde Schengen vizesini kabul etmeyen bazı ülkeler var. Bu ülkelere gitmek için ülkenin konsolosluğundan bizzat vize talebinde bulunmak gerekiyor. 

vizede yenilik

SCHENGEN’E ÜYE OLAN ÜLKELER

Schengen’e üye olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

TÜRKİYE’DE VİZE BAŞVURUSUNUN REDDEDİLME ORANI ARTTI 

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan verilere göre Avrupa Birliği ülkeleri ve Schengen üyesi ülkelerin konsoloslukları 2023 yılında kısa süreli vize için 10.3 milyondan fazla başvuru aldı. 10.3 milyon başvurunun ise 8.5 kabul edildi. Türkiye’nin 2023 yılında reddedilme oranı arttı. Türkiye’nin önceki yıllarda reddedilme oranı 15.7 iken 16.1’e yükseldi. Böylece Türkiye İran’dan sonra başvurusu en çok reddedilen 2’inci ülke oldu.

TÜRKİYE’YE EN ÇOK VİZE REDDİ VEREN ÜLKELER 

Sosyal medyada "Ucuza Uçak" adlı sayfanın hazırladığı tabloya göre 2023 yılında Türkiye’nin en çok vizesinin reddeden ülke yüzde 42 ile Estonya oldu.  Estonya 2023 yılında vize başvurusu yapan bin 744 kişinin 741’i iptal etti. Komşu Yunanistan listede 2’inci sırada yer alırken Danimarka ise yüzde 39 ile listede 3’üncü sırada yer aldı. En fazla gurbetçinin olduğu Almanya ise yüzde 21 ile listenin üst sıralarına yakın bir yerde konum aldı. 

TÜRKİYE’YE EN AZ VİZE REDDİ VEREN ÜLKELER 

En az ret veren ülkeler de ise bir karışıklık var. Komşu Yunanistan Türkiye'ye Schengen vizesi için en fazla ret veren 2’İnci ülke olsa da bu veriler Ankara Konsolosluğu için geçerli. Edirne konsolosluğundaki vize rakamları baz alınırsa Yunanistan en az ret veren ülke konumuna geriliyor. Fakat Komşu Yunanistan’ı saymazsak en az ret veren ülke ise yaklaşık yüzde 4 ile İspanya. İspanya’yı ise yüzde 6 ile Slovenya ve yüzde 7 ile Portekiz takip ediyor. 

Pasaport 2

SCHENGEN VİZESİ NEDEN REDDEDİLİR?

Türkiye’nin Schengen vizesinin reddedilmesinin altında aslında birçok sebep var. Bunlardan biri ise eğer maddi açıdan kanıtlanmış bir gücünüz yoksa ve o ülkede seyahatinizi tamamlayacağınız düşünülmüyorsa başvurunuz kabul edilmez. Diğer nedenler ise Pasaportunuzun geçerlilik süresi dolması, başvuran vatandaşın daha önce sınır dışı edilmiş olması, seyahat sigortası yaptırılmamış oluşu, başvuran kişi belgeleri eksik teslim etmesi gibi sebepler vizenin reddimlesin için yeterli olan sebepler. 

Seyahat 24

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP