Antalya’nın Kaş ilçesinde yıllardır yerel yönetim tarafından göz yumulan kaçak yapılaşma konusunda Sayıştay’dan ikinci kez uyarı geldi. Sayıştay Başkanlığı’nın Kasım 2024 tarihli denetim raporunda Kaş Belediyesi’nin imar mevzuatına aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik çalışmalardan yeterli sonuç alınamadığı tespitine yer verildi.

"SÜREÇ ETKİN ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMELİ" 

Belediye tarafından tespit edilen 3161 kaçak yapının yıkılamadığına değinilen raporda, idari para cezalarının caydırıcılıktan uzak olduğu vurgulanarak, “Kaş Belediyesi yetki sınırları içerisinde devam etmekte olan imar mevzuatına aykırı yapılaşmanın önlenmesi ve bu konuya ilişkin sorunların giderilmesi amacıyla yetkili kurumlar tarafından sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir” denildi. Kaş Belediyesi’nin ilçe genelindeki kaçak ve imar kanununa aykırı yapılarla mücadelede yetersiz kaldığı Sayıştay raporuna da yansıdı. Sayıştay’ın 2023 yılında Kaş Belediyesi’nde yaptığı denetimler sonucu hazırlanan rapor yayımlandı.

SAYIŞTAY: ‘KAÇAK YAPILAŞMAYA YETERLİ DENETİM YAPILMIYOR’

Kasım 2024 tarihli raporda, “Belediyenin yetki sınırları içerisinde yer alan imar mevzuatına aykırı yapılaşmanın önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalardan yeterli sonuç alınamadığı görülmüştür” denilerek şu ifadelere yer verildi: “Kaş Belediyesinin sorumlu olduğu alanda 3194 sayılı İmar Kanunu'na aykırı yapılaşmayla ilgili olarak Belediye tarafından şikâyetler ve resen yapılan denetimler sonucunda imar mevzuatına aykırılıklar tespit edilerek tutanak altına alınmaktadır. Ancak Belediye yetki alanının genişliği ve personel yetersizliği gibi nedenlerle kaçak ve imara aykırı yapılaşmayla mücadelede etkin ve yeterli denetim yapılamamaktadır.”

Patara yeni imar planı - kaçak ikinci konutlara yasal kılıf

MAHKEMELERİN İPTAL ETTİĞİ PARA CEZALARI CAYDIRICI DEĞİL

Belediye tarafından tespit edilen kaçak yapıların mühürlenerek İmar Kanunu'nun 42'nci maddesine göre idari para cezası uygulandığı bilgisine yer verilen Sayıştay raporunda, “Mahkemelerce imar kirliliğine neden olma suçundan mahkûmiyet cezası alan kişilerin idari para cezaları ise İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi hükmü gereğince iptal edildiğinden bu durum idari para cezalarının imar mevzuatına aykırı yapılaşmanın önlenmesindeki etkisini azaltmaktadır” denildi.

YIKIM İHALESİ ‘KATILAN OLMADI’ DİYE İPTAL EDİLDİ

Belediye tarafından faaliyet sınırları içerisindeki muhtelif mahallelerde tespit edilen 3162 kaçak yapıyla ilgili mevzuat gereği yıkım ihalesi yapıldığını ancak ‘katılım olmadığı’ gerekçesiyle ihalenin iptal edildiğinin altı çizilen Sayıştay denetim raporunda “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre ‘Kaş İlçesi Sınırları İçerisinde Kaçak ve İmara Aykırı Yapıların Yıkımı İşi’ adı altında açık ihale usulü ile 18.05.2023 tarihinde ihaleye çıkılmış olup katılım olmadığından ihale iptal edilmiştir. Sonuç olarak Kaş Belediyesi yetki sınırları içerisinde devam etmekte olan imar mevzuatına aykırı yapılaşmanın önlenmesi ve bu konuya ilişkin sorunların giderilmesi amacıyla yetkili kurumlar tarafından sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

SAYIŞTAY DAHA ÖNCE DE KAŞ BELEDİYESİ'Nİ UYARMIŞTI

Kaş’ta resmi olmayan rakamlara göre 17 binin üstünde kaçak ve imar mevzuatına aykırı yapının olduğu öne sürülüyor. Yasa gereği tespit edilen kaçak yapıların yıkılması için yıllardır göstermelik ihaleler yapılıyor ancak Sayıştay raporlarına da yansıdığı üzere bu ihalelerin büyük kısmı iptal ediliyor. Sayıştay denetçileri, 2022 yılında da benzer şekilde kaçak yapılarla etkin mücadele yapılmadığını tespit etmiş, Kaş Belediyesi’ni uyarmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ‘KAÇAK YAPILAŞMA ETKİN DENETLENMİYOR’

Ayrıca İçişleri Bakanlığı da 2021 yılında hazırladığı denetim raporunda Kaş’taki kaçak yapılaşmayla etkin mücadele edilmediğini ortaya koymuş, raporda şu ifadelere yer verilmişti: “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde yer alan kaçak yapı biriminin imar mevzuatına aykırı yapılaşmayı gerektiği gibi denetlemediği kanaatine varılmıştır. Denetime tabi dönemde özellikle 2018 yılından bu yana aşırı miktarda ruhsatsız yapı yapılmış olduğu, bu yapılar ailelerin ihtiyacını karşılamak üzere basit küçük yapılardan olmayıp, ticari amaca yönelik villa tipi havuzlu yapılar olduğu görülmüştür. Bu yapıların beton ihtiyacının hazır beton santrallerinden karşılandığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hazır beton santrallerinden yapı ruhsatı bulunmayan yapılara beton naklinin önüne geçilmesi, engellenmesi için gereken tedbirlerin alınması sağlanmalı. Ayrıca imar mevzuatına aykırı, çarpık yapılaşmanın önlenmesi bakımından sık sık kontroller yapılarak yasal işlemler yapılmalı.” 

Kaş'ta Villa Ve Apart Turizmi

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ