Ramazan ayının yaklaşması ile beraber vatandaşların aklına pek çok soru gelmektedir. Bu sorulardan birisi de sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusudur.
Sizlere sahura kalkmadan oruç tutulur mu sorusuyla ilgili tüm bilgileri detaylıca derledik! İşte, sahur ile ilgili merak edilen detaylar…
Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?
Ramazan ayının gelmesi ile beraber akıllara da pek çok soru gelmektedir. Merak edilen ve araştırılan konuların başında da sahur yapmadan oruç tutmak kabul olur mu gelmektedir.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu Diyanet tarafından cevap verilen sorular arasında bulunmaktadır. Diyanet’in bu konu ile ilgili açıklaması şu şekildedir:
- “Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
- Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46).
- Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî', II, 105).
- Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18).
- Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.”
Sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusunu ise Diyanet açıklamasına göre yanıtladık...
Sahur Yapmadan Oruç Kabul Olur Mu?
Sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusuna yiyecek içecek tüketmek açısından evet cevabını vermek mümkündür. Fakat sahura kalkamamış olanlar sahur yapmadan orucun kabul olup olmayacağını ve sahursuz oruç tutulursa ne olacağını merak etmektedir.
Ramazan ayı boyunca ortalama olarak 12-14 saat gibi bir süre zarfında açlık söz konusu olmaktadır. Uzun bir süre aç kalmak kan şekerini ciddi boyutta etkileyecektir.
Sahur yapmadan oruç tutmaya başladığınızda kendinizi yorgun ve çok acıkmış hissedebilirsiniz. Ama bu durum orucunuzun kabul olmasına engel değildir.
Sahura Kalkamadım Sabah Niyet Etsem Olur Mu?
Sahur yapmadan oruç tutulur mu diye araştıran kişilerin merak ettiği bir diğer konu sahura kalkamadığımda sabah niyet etsem olur mu konusudur.
Sahura kalkılamadığı durumlarda sabah kalktığınızda yapacağınız ilk iş niyet etmek olmalıdır. Niyet eden kişi, orucun kurallarına uygun bir şekilde hareket ettiyse oruca niyeti kabul edilir.
Oruç Tutanlar Nasıl Beslenmelidir?
Sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusunu cevapladık. Peki oruç tutuyorsanız, nasıl beslenmelisiniz bir de ona bakalım...
Oruç tutan kişiler günde ortalama olarak 12-14 saat aç kalmaktadır. Bu durum bazı kişilerin sağlık durumlarını da etkileyebilmektedir. Bu yüzden özellikle Ramazan ayında kişilerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Yazımızın bu kısmında sizlere oruç tutarken nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili birkaç ipucu vereceğiz. Sahurda dikkat edilmesi gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
- Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden midenizi rahatsız edeceği için bunlardan uzak durmak sizin için daha iyi olacaktır.
- İftarda ve sahurda yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, olabildiğince yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
- İftar ve sahur arasında sık sık su için. Bunun yanında süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz.
- İftarda veya sahurda kan şekerini birden yükselten gıdalardan uzak durun.
- Özellikle sahurda sizi uzun süre tok tutacak ve sindirimi kolay besinler tercih edin. (Tam tahıllı buğday ekmeği, mercimek, nohut, yoğurt, ayran, süt, yumurta, taze sebze ve meyve, hurma, ceviz…)
2024 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
2024 yılında Ramazan ayı başlangıcı 11 Mart Pazartesi günüdür. 11 Mart Pazartesi günü başlayan Ramazan ayı 9 Nisan Salı günü bitmektedir.
Sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusunu ayrıntılarıyla cevapladık!