Türkiye’de sahte alkol tüketimi son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Alkollü içeceklere gelen zamlar vatandaşların sahte alkole yönelmesinin ana nedenlerinden biri oldu. Bazı işletmelerin maliyetten kısmak için ürünlerinde sahte alkol kullandığı tespit edildi. Bunun sonucu olarak pek çok vatandaş sahte alkolden dolayı zehirlendi ve yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise yaşanan bu gelişmeler üzerine sosyal medya üzerinden bir duyuru yayınladı. Bakanlık yayınladığı duyuruda sahte alkol ile normal alkolün nasıl ayrıt edileceği hakkında bilgilendireme yaptı.
SAHTE ALKOL NASIL AYIRT EDİLİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre; sahte alkol, 'tadından' ya da 'kokusundan' ayrıt edilemez. Sanılanın aksine sahte alkol, acı bir tada ya da keskin kokuya sahip değildir. Bir diğer yanlış bilinene gerçek ise “sahte alkol zehirlenmesinin belirtilerinin hemen ortaya çıkar” hurafesi oldu. Sahte alkolden kaynaklı zehirlenmelerin belirtileri ertesi gün bile ortaya çıkabilir. Eğer çevrenizde zehirlenen insanlar varsa ve “bana bir şey olmadı” diyerek sağlığınızı sakın ihmal etmeyin ve en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunun.
İNTERNET ÜZERİNDEN SATILAN ETİL ALKOLLER GÜVENLİ Mİ?
Bakanlığın bir diğer dikkat çektiği husus ise internet üzerinden satılan etil alkoller oldu. Bakanlık, bazı vatandaşların, internet üzerinden "etil alkol" adıyla satılan ürünleri alıp evde içki yaparak bir-iki kez sorunsuz tüketmiş olabilir ama bu durum sürekli böyle olacağı manasına gelmediğine vurgu yaptı. İnternet üzerinden alınan etil alkoller bir kere zarar vermedi diye gelecekte de zarar vermeyecek diye bir kural olmadığı ve bu yüzden vatandaşların her ihtimale karşı dikkatli olması konusunda çağrıda bulundu.
SAHTE ALKOL HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı sahte alkol ve kaçak alkol hakkında doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıraladı:
ETİL ALKOL İLE METİL ALKOLÜ AYIRT ETME
-
Yanlış: Metil alkol, tadı veya kokusuyla kolayca anlaşılır.
-
Doğru: Etil alkol, içilebilir ve uygun koşullarda üretildiğinde güvenlidir.
-
Gerçek: Metil alkolü renginden, tadından veya kokusundan ayırt etmek mümkün değildir. Sanılanın aksine "acı tat" veya "keskin koku❞ gibi belirgin farklılıklar ortaya çıkmaz. Bu nedenle, sadece duyularınıza güvenerek “bu içki güvenli❞ demek büyük risktir.
SAHTE ALKOLÜN BELİRTİLERİ
-
Yanlış: Küçük miktar tüketildiğinde metil alkolün etkileri anlaşılır veya belirtiler hemen, çok güçlü şekilde ortaya çıkar.
-
Doğru: Sahte içki (metil alkol içeren içki) tüketildiğinde, Baş dönmesi, Mide bulantısı, bulanık veya çift görme, şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, bolunum güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
-
Gerçek: Zehirlenme belirtileri bazen saatler, hatta ertesi gün ortaya çıkabilir. "Şu an hiçbir şeyim yok" yanılgısıyla, vücudunuzda zararlı maddelerin etkileri devam ediyor olabilir.
UCUZ İÇKİDEN SAKININ
-
Yanlış: Ucuza satılan içki “avantajlı” veya “güvenli❞ olabilir.
-
Doğru: Vergisi ödenmeyen (kaçak veya sahte) içkiler genellikle daha ucuza satılır.
-
Gerçek: Denetimsiz ortamlarda üretilen sahte içkiler, maliyet düşürmek için metil alkol gibi ölümcül maddeler içerebilir. İçindeki zararlı maddeler körlükten ölüme kadar çok ağır sonuçlara neden olabilir. Ucuz" diye tercih edilmesi, hayatı riske atmaktır.
İNTERNETTEN ALINAN ETİL ALKOL GÜVENLİ Mİ?
-
Yanlış: Birkaç defa zarar görmedim diye, her zaman aynı şekilde güvende olacağım.
-
Doğru: Bazı insanlar, internet üzerinden "etil alkol" adıyla satılan Ürünleri alıp evde içki yaparak bir-iki kez sorunsuz tüketmiş olabilir.
-
Gerçek: Sözde "etil alkol❞ aslında metil alkol veya metil ve etil alkol karışımı olabilir. Bir kez zarar görmemiş olmak, gelecekte de aynı şekilde güvende olacağınız anlamına gelmez. Tanıdığınız bir kişinin daha önce aynı satıcıdan etil alkol almış ve zarar görmemiş olması, referans alınamaz.