Beş yıl öncesine kadar Türkiye’nin el değmemiş koylarından biri olan Gerenlik Koyu, adını deniz tabanından çıkan tatlı su kaynaklarından alıyor. Bölgedeki karstik su kaynakları, deniz suyunu daha serin hale getiriyor. Yöre halkı tarafından Çığlımuar olarak da anılan koy, temiz denizi ve korunmuş doğal çevresiyle tekne turlarının uğrak yerlerinden biriydi.

GERENLİK KOYU 5 YIL ÖNCE PLAJ YAPMAK UĞRUNA TAHRİP EDİLMİŞTİ

Patara ÖÇK Bölgesi sınırları içindeki Gerenlik Koyu ve çevresi, sahip olduğu denizel ve karasal ekosistemler nedeniyle 1. Derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştı. Bakanlar Kurulu Kararı ile 5 Şubat 2018’de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil edilen koyda Haziran 2020’de izinsiz olarak yol açılarak doğal doku tahrip edildi. Daha önce yol bulunmayan koya iş makineleri sokularak yol açılırken, çam ve zeytin ağaçlarıyla maki örtüsü yok edildi. Bölgede emlakçılık yapan bir girişimci tarafından yapıldığı öne sürülen tahribat, konuyu gündeme getiren haberimizin ardından yetkililerin müdahalesiyle durdurulmuştu.

Korunan Alan Vasfındaki Gerenlik Koyu 5 Yıl Önce Plaj Yapmak Uğruna Tahrip Edildi, Şimdi De Orman Parkı Olarak 20 Yıllığına Kiralanmak Isteniyor (3)

KORUNAN ALAN BU KEZ DE ‘ORMAN PARKI’ ADIYLA YAĞMALANACAK

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Yusuf Yavuz'un haberine göre; ancak beş yıl önce tahrip edilen bu cennet koydaki rant ısrarının bir türlü sonu gelmedi. Gerenlik Koyu (Çığlımuar) bu kez de orman idaresi eliyle orman parkı olarak kiralanmak isteniyor. Kıyı şeridinin ve koyun bulunduğu alan, 176/1 nolu büyük orman parselinin parçası niteliğinde. Koy ve çevresindeki 77 bin m2’lik orman arazisi ‘Konaklamasız Orman Parkı’ olarak 20 yıllığına kiraya verilecek. Yıllık 2 milyon 500 bin TL muhammen bedel üzerinden kiraya verilmesi planlanan orman arazisi ‘kesin korunacak hassas alan’ olmasına rağmen yapılaşmaya açılacak.

Sit Alanları Kullanımını Belirleyen Ilk Ekararına Göre Yapılaşmaya Izin Verilmiyor

KOYU YAPILAŞMAYA AÇACAK İHALE 29 NİSAN’DA KAŞ’TA YAPILACAK

İsteklilerin 750 bin TL geçici teminat bedeliyle katılabileceği ihale, 29 Nisan’da Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılacak. İhale dosyasında yer verilen bilgilere göre lokanta, büfe, kahvehane, ibadethane, depo, yöresel ürünler satış üniteleri ile tuvalet ve otoparktan oluşan toplam 1190 m2’lik yapılaşma öngörülüyor. Kesin Korunacak Hassas Alan olan yerlerde bilimsel çalışmalar dışında müdahale izni verilmiyor. Deprem, yangın, sel gibi afetlerle ilgili acil müdahaleler için yol vb. konularda izin verilen bu alanlarda bilimsel kazılar ile güvenlik amacıyla gerekli görülen yapılar ile arıcılık ve kuş gözlemi gibi faaliyetlere izin verilebiliyor.

Korunan Alan Vasfındaki Gerenlik Koyu Ve Çevresindeki 77 Bin Metrekarelik Orman Arazisi 29 Nisan'da Ihaleye Çıkarılacak

KORUMA BÖLGE KOMİSYONU HAZİRAN 2024’TE KARAR ALMIŞ

Ancak orman parkı adı altında korunan alanda 1190 m2’lik yapılaşmaya gidilecek olmasının mevzuat açısından nasıl aşılacağı merak konusu oldu. Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ihale dosyasında, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 6 Haziran 2024 tarihli kararına atıfta bulunularak şu ifadelere yer veriliyor: “Orman Parkı ile ilgili koruma amaçlı imar planı hazırlanması, imar planı ve akabinde hazırlanacak gelişim ve yönetim planı ile birlikte her türlü faaliyet ve fiziki müdahale öncesi Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan uygun görüş alınması gerekmektedir.”

Ihaleye Konu Koy Ve Çevresi-1

BÖLGEDE İÇME SUYU VE KANALİZASYON SİSTEMİ YOK

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT’ın kurum görüşüne de yer verilen ihale dosyasında, bölgede kanalizasyon hattı ve içme suyu tesisinin bulunmadığından ASAT tarafından içme suyu ihtiyacının karşılanamayacağı vurgulandı. Altyapı olmadığı için koyda orman parkı adıyla plaj işletmesi açılması durumunda deniz suyunun kısa sürede kirleneceğinden endişe ediliyor.

Doğal Sit Alanının Bir Kısmı Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Ayrıldı

KOYUN BULUNDUĞU BÖLGE KAÇAK YAPILAŞMA KISKACINDA

Orman Genel Müdürlüğü’nün ihaleye çıkarmaya hazırlandığı korunan alanın çevresi yıllardır kaçak ve imara aykırı yapılaşmalarla gündeme gelen Yalı Bölgesinde yer alıyor. Bölge korunan alan vasfında olmasına karşın denetimsizlik yüzünden bir türlü korunamıyor. Gelemiş Mahallesi, Kaş ilçesinde en çok kaçak yapının bulunduğu yerleşimlerden biri. Sit alanları dışında zeytinlikler, ÖÇK bölgesi ve Hazine arazileri de kaçak inşaatlara maruz kalıyor. Gerenlik Koyu’nun ‘Orman Parkı’ statüsü verilerek plaj işletmesine dönüşmesi durumunda bölgedeki kontrolsüz yapılaşmanın daha da hızlanacağı belirtiliyor.

Korunan Alan Vasfındaki Gerenlik Koyu 5 Yıl Önce Plaj Yapmak Uğruna Tahrip Edildi, Şimdi De Orman Parkı Olarak 20 Yıllığına Kiralanmak Isteniyor (4)

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ