Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, aylık yüzde 6.56 ile Temmuz ayı Tarım-GFE'sinin 2015 yılından itibaren ölçülen Temmuz ayları ortalamasının 5 kat üzerinde olduğunu belirtti. Çandır, bu durumun açık ara rekor olduğunu kaydetti. Yıllık bazda ise yüzde 34.32'lik bir artış gözlendi, bu da geçen yılın yüzde 133.41'lik değerinin dörtte birine tekabül ediyor.
ALT KALEMLERDE DEĞİŞİMLER
Temmuz ayı Tarım-GFE'nin alt kalemleri detaylı olarak incelendiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 5.71 ve yıllık yüzde 29.17'lik artışlar dikkat çekerken, enerjide aylık yüzde 23.76'lık rekor bir artış yaşandı. Aynı dönemde, veteriner hizmetlerinde aylık yüzde 18.80 ve yıllık yüzde 95.89 artış ilan edildi, bu da hem aylık hem de yıllık bazda rekor olarak kayıtlara geçti.
ÜRETİCİ ENFLASYONU
TÜİK tarafından ilan edilen Temmuz ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE, aylık yüzde 3.83 ve yıllık yüzde 76.35 olarak kaydedildi. Çandır, son bir yılda tarımsal faaliyetlerin genelde üretici aleyhine seyrettiğini, ancak Mayıs ve Haziran aylarında bu durumun lehine döndüğünü belirtti. Ancak Temmuz ayında, tarımsal girdi maliyetleri, ürün fiyatlarından daha yüksek artmaya başladı.
YURTDIŞI VE YURTİÇİ ÜRETİCİ ENFLASYONU
Yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE'nin Temmuzda aylık yüzde 15.34 ve yıllık yüzde 60.32, yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE'nin ise aylık yüzde 8.23 ve yıllık yüzde 44.50 olarak ilan edildiği bildirildi. Çandır, bu eğilimlerin, sektörün maliyet yükünü gelecekte de taşımaya devam edeceğini gösterdiğini vurguladı.
TÜKETİCİ ENFLASYONU
Tüketici enflasyonu TÜFE ise Temmuz ayında aylık yüzde 9.49, yıllık yüzde 47.83 olarak açıklandı. Çandır, tüketici taraftaki bu rakamların, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını tüketiciye yansıtabildiğini gösterdiğini belirtti.