Muğla Eğitim-Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Tuğba Alataş, güneşten korunma yöntemleri, krem kullanımı ve deri kanserleri hakkında uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Alataş, "Cilt hasar oluşumunu önlemek için güneşin yeryüzüne en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, eğer çıkmanız gerekiyorsa da güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Yaz ayları yaklaşırken güneş koruma faktörü 50 (SPF) yüksek olan ürünleri tercih edin. Güneş ışığının zararlı ultraviyole radyasyonları deri hücrelerine zarar verebilir, derinin normal görünümünü etkiler. Güneşe maruz kalmanın kısa vadeli etkileri güneş yanığı, bronzlaşma gibi akut deri hasarı ile ilişkili değişiklikleri içerir, uzun vadeli etkiler ise gecikmiş pigmentasyon, derinin değişmiş immünolojik tepkileri, bozulmuş D vitamini sentezi foto hasar ve fotokarsinogenezdir. Bu fotodermatozların birçoğu, uygun güneş koruma önlemlerinin ve davranışsal değişikliklerin uygulanması ile önlenebilir" ifadelerini kullandı.
'GÜNEŞTEN KORUNMA YÖNTEMLERİNİ KULLANIN"
Dr. Alataş, cilt tipine uygun güneş koruyucu ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Tercih ederken, cildi alerjik, akne ve kızarıklık problemi olan kişilerin de hekim tavsiyesine uygun gördüğü özel güneş koruyucularla güneşten korunarak aynı zamanda tedavi de olabilecekleri unutulmamalıdır. Dışarıya çıkmadan en az 20-30 dakika önce güneş kreminizi vücudunuzun açıkta kalan yerlerine kıyafetinizi giymeden uygulayın. Her 2 saatte bir yüzme öncesi-sonrası, yoğun terleme sonrası veya duş sonrası havlu kullandıktan sonra güneş koruyucu kreminiz mutlaka tekrar uygulayın. Güneşin tadını çıkarırken, derinizi korumak için doğru güneşten korunma yöntemlerini kullanmayı unutmayın" diye konuştu.