Arıcılar 'tarım ilacı' tehdidi altında! Bu uygulamalar arıları öldürüyor Arıcılar 'tarım ilacı' tehdidi altında! Bu uygulamalar arıları öldürüyor

Plastikler hayatımıza 1856 yılında İngiliz Mühendis Alexander Parkes’ın, kauçuk ve fosfor karışımından sentezlenen ilk plastiği üretmesiyle girdi. 20. yüzyılın başlarında ise, John Wesley Hyatt, sentetik polimerlerin sentezlenmesi konusunda çalışmaya başladı ve selüloz nitrat malzemesinden sentezlenen ilk sentetik plastiği üretti. Bu keşif sayesinde hayatımızdan kolay kolay atamayacağımız plastikler aslında dünya için en büyük tehlikelerden biri haline geldi.

SADECE 300’Ü HAKKINDA YASAL DÜZENLEME

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver plastik atıklar hakkında yeterli yasal düzenleme olmadığını belirterek,

"Otomotivden bilişime, inşaattan tekstile, kozmetikten ambalaj üretimine kadar birçok sektörün hammaddesi haline gelen plastikler aslında faydalı gibi görünse de atık hale geldiğinde insan sağlığına ve ekosisteme yadsınamayacak büyüklükte zararlar veriyor. Plastikler binlerce farklı kimyasalı içinde barındırıyor ancak bunların sadece 300 tanesi hakkında yasal düzenleme bulunuyor." ifadelerini kullandı.

UZUN YILLAR DOĞADA KALIYOR

Ünver, uzun yıllar dünyamıza kalan plastikler hakkında ise şunları dile getirdi:

"Plastik atıklar boyutlarına veya cinslerine göre 50 yıldan 1 milyon yıla kadar farklı sürelerde doğadan yok oluyor. Strafor 5000 yıl-2 milyon yıl, balık oltası 600 yıl, bebek bezi 550 yıl, plastik tabak 500 yıl, su boruları 1000 yıl, pet şişe 400 yıl, poşet 1000 yıl gibi bir süre dünyamızda kalıyor ve ancak bu sürelerin sonunda yok olabiliyor."

İNSANLAR HER HAFTA 5 GRAM PLASTİĞE MARUZ KALIYOR

Temiz su kaynaklarının zaman içerisinde yok olduğunu dile getiren Ünver,

"Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 2019’da hazırladığı bir rapora göre, yetişkin insanlar her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde yaklaşık 5 gram plastik yutuyor. Bu da sağlık için büyük tehdit oluşturuyor. Su kaynaklarına ise her yıl 19 ile 23 ton arası plastik bırakılıyor ve temiz su kaynaklarımız gittikçe azalıyor."

Özetle, dikkat edilmedikçe sular kirlenmeye, insanlar plastik yutarak sağlık sorunları yaşamaya ekosistem bozulmaya, dünya geri dönüşü olmayan zararlar almaya devam edecek.