Petrol fiyatları son birkaç haftadır yeniden değerlenmeye devam etti. Haftalık bazda bakıldığında yaklaşık 3 dönemde sert artışlar görülüyor. Kesinti artışları haberleri piyasaları domine ederken, fiyatlamalar da dikkat çekiyor. Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretimi kısıntılarının yıl sonuna kadar devam etmesi küresel bazda petrol arzına yönelik sıkılaşma beklentilerini de beraberinde getirdi.

Öte yandan petrol kanadında gerçekleşen yükselişte küresel gelişmeler yakından takip ediliyor. Dünya genelinde gerçekleşen faiz artışları da petrol fiyatlarını tetikleyen unsurlardan.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz artırımlarına devam kararı alırken bu hafta gözler FED kararında olacak. Uluslararası gösterge Brent petrolün varil başına 95 doları test etmesiyle petrol 10 ayın en yüksek seviyesine göz kırptı. Chevron CEO’su petrol fiyatının 100 dolara seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Chevron CEO’su Mike Wirth, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar seviyesine ulaşmaya “yaklaştığını” söyledi. Wirth yaptığı açıklamada “Arz daralıyor, stoklar azalıyor... Trendler gösteriyor ki, 100 dolar/varil seviyesine yaklaşıyoruz” dedi.

Yüksek petrol fiyatlarının ABD ve küresel ekonomi üzerinde bir miktar etkisi olduğunu, ancak temel faktörlerin sağlıklı kalmaya devam ettiğini belirten Wirth, “Bu ekonomi üzerinde bir baskı oluşturuyor, ancak şu ana kadar ekonomi bunu tolere edebildi” dedi.

ICE’de Kasım vadeli brent petrolünde fiyat bugün 55 sent artışla varil başına 94,98 dolara yükselirken, NYMEX’de Batı Teksas petrolünde fiyat 92 sent artışla 92,40 dolar oldu.

KASIM AYINDAN BU YANA İLK KEZ AŞTI

Petrol fiyatlarındaki ralli bugün itibarıyla hız kazanırken, Brent petrolün varil fiyatı kasım ayından bu yana ilk kez 95 doları aştı. Rafineriler talepteki mevsimsel artış öncesinde yeterli miktarda dizel üretmekte zorlanırken, fiziksel varillerin primleri de artıyor. Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın stokları boşaltmak ve fiyatlarda toparlanma sağlamak amacıyla ihracatı kısıtlamasıyla haziran ortasından bu yana yüzde 30’dan fazla artış kaydetti. Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin’deki görünümün iyileşmesi de petrolün değer kazancını destekledi.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR OLAMAZ’

Enerji maliyetlerindeki artışın enflasyonist baskıları artırmak ve merkez bankacılarının karşı karşıya olduğu görevi zorlaştırmak gibi riskleri bulunuyor. Saxo Capital Markets Stratejisti Charu Chanana, “Kısa vadede 100 dolara yükselme riski mevcut momentumla birlikte artıyor olabilir ancak bunun sürdürülebilir olacağına pek inanmıyoruz. Daha yüksek enflasyon daha sıkı para politikaları anlamına gelebilir ve OPEC+ talep tarafını kontrol edemez” değerlendirmesini yaptı.

‘SON ÇEYREKTE AÇIK 2 MİLYON VARİLE ÇIKACAK’

Emtia Uzmanı Tolga Uysal “Petrolün gücünü koruyacağını aylardır yazıyorum. 95 dolarlık Brent fiyatını 100 dolar yapmadan bırakmazlar. Rusya/Suudilerin başını çektiği OPEC+ kesintileri 2024 sonuna kadar devam edecek. Son çeyrekte petrol açığı 2 milyon varil/gün olacak. Pozitif Çin haberleri fiyatı destekleyecektir” dedi.

Kaynak: Karar