Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye'nin patates üretiminde yerlilik oranını artırmak amacıyla 2005 yılında bu yana sürdürdüğü ıslah çalışmaları sonucunda 10 yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdı. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, geliştirilen çeşitlerin büyük bir kısmının özel sektöre devredildiğini ve üreticilere ulaşması için ileri kademe tohumluk üretimlerinin sürdürdüğünü belirtti.
MİNİ YUMRULAR HEM HAVADA HEM SUDA YETİŞTİRİLİYOR
Özel sektöre devredilen yerli ve milli çeşitlerin en yakın zamanda üreticilere ulaşması için ara vermeden ileri kademede tohumluk üretimleri ve sertifikasyon işlemleri yürüttüklerinden bahseden Pırlak, geliştirilen yerli ve milli çeşitlerin ve çeşit adaylarının ileri kademedeki mini yumru üretimlerini havada (aeroponik sistem) ve suda (hidroponik sistem) yaptıklarından bahsetti.
BAKANLIK DESTEĞİYLE MİNİ YUMRU KAPASİTESİ 2 MİLYONA ÇIKARTILDI
Enstitünün altyapı kapasitesini son yıllarda önemli ölçüde geliştirdiklerini anlatan Pırlak, Ar-Ge kompleksi, doku kültürü ıslah genetiği, patates hastalıkları laboratuvarı ve seralarla birlikte kapsamlı bir araştırma merkezi haline geldiklerini söyledi. Türkiye'de patates alanında kamuda faaliyet gösteren en kapsamlı Ar-Ge merkezi olduklarını vurgulayan Pırlak, yerli çeşitlerin üretimi için kullanılan mini yumru kapasitesinin bakanlık desteğiyle 2 milyon adede çıkarıldığını ifade etti.