Fiyat düşüşlerine yönelik konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Çiftçi bir küserse bir daha toprağa dönmez, herkes zarar eder" dedi. Antalya Toptancı Hali’nde domatesten bibere, patlıcandan salatalığa kadar geniş bir ürün yelpazesinde hem üreticilerin hem de tüketicilerin ilgisini çekecek fiyatlar belirlendi. Antalya’da geçen hafta fiyatı 12 ile 15 TL arasında değişirken, örtü altı domates üretimi yapan çiftçinin bir kilogram domates üretiminde maliyetin 20 ile 24 TL arasında olduğu açıklandı. 

DOMATES ÜRETİCİSİ UMDUĞUNU BULAMADI

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Çiftçimizi küstürmemiz gerekir. Çiftçi bir küserse bir daha toprağa dönmez, herkes zarar eder. Çiftçinin giderleri katlandı, üreticilerimizin ayakta durması için herkes elini taşın altına koysun” dedi. Örtü altı üretimde domatesin kilogram maliyeti 20-24 TL arasında değişirken, Sebze ve Meyve Hali’nde domatesin kilogram fiyatı 12 ile 15 TL arasında işlem görüyor. Yaşanan bu üzücü durumun uzun süredir devam ettiğini ifade eden Nazif Alp, “Domates üreticisi bu yıl umduğunu bulamadı. Bin bir zahmetle örtü altı üretimle sofralara ulaştırılan domates bu yıl üreticisini zarara uğrattı” diye konuştu. 

Domates Üreticisi- Güz Hasadı- Mersin- Erdemli- Karayakup köyü 2

ÜRETİM MALİYETLERİ ARTIYOR

“Son günlerde üreticilerin yaşadığı sorunlar, halde yaşanan sıkıntıları ve üreticilerimizin yaşadığı sorunları yerinde inceliyoruz” şeklinde konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Üretici ürettiğinin karşılığını alamaz durumda. Alıp satan satıcı kazanamaz durumda, halkımız istediği ürünü rahatça alamaz durumda. Üretici yine zararda. Üreticinin hasat ettiği ürüne göre ve komisyona verdiği tonaja göre maddi destek verilmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz BAĞ-KUR primlerini, kredilerini ödemekte güçlük çekecekler. BAĞ-KUR ve kredi borçlarında yapılanmaya gidilmesi gerekmekte” diye konuştu. 

Nazif Alp-1

TÜRKİYE’NİN TARIM KENTİ ANTALYA

Antalya Toptancı Hali’ndeki fiyatlar, Türkiye genelinde sebze piyasasını etkileyen önemli göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. Fiyatların üretim maliyetleri, hava koşulları, ihracat talepleri ve sezonluk faktörlere bağlı olarak şekillendiği ifade edildi. Özellikle kış aylarında seracılık faaliyetlerinin yoğunlaştığı Antalya, ülkenin sebze üretiminde öncü rol alıyor. Yazın turizme hizmet eden kent kışın ise binlerce dekar kapalı alanıyla hem yurt içerisinde hem de yurtdışında binlerce ton ürünü sofralarla buluşturuyor.

Domates Sebze Hali

Muhabir: BÜLENT ÖNER