Dijital arkadaşlık siteleri hayatımıza internet girdiğinden beri her zaman kendi payına düşen kullanıcıyı buldu. Tinder, lansmanı yapıldığı günden bu yana kontrol altına alınamayan yangın gibi yayıldı, potansiyel yatırımcıların ilgisini çekti. 2012 yılının Ekim ayında ise başka bir aktör olarak flört uygulaması Tinder sahneye çıktı. Nerede ve ne yapıyor oluyorsanız olun Tinder her zaman yanınızda; telefonunuzda yer alabiliyor. Kolaylıkla ulaşılabiliyor. 12 Eylül 2012’de lansmanı yapılan Tinder, kullanıcıları coğrafi yakınlığa göre başkalarıyla eşleştiren bir arkadaşlık uygulaması. Bir kullanıcının 'beğenmek' için sağa veya 'geçmek' için sola kaydırdığı, kaydırma ara yüzü tasarlandı ve patentlendi. İki kullanıcı da birbirinden hoşlanıyorsa, bu bir eşleşmedir ve daha sonra uygulama üzerinden sohbet edebilirler. Tinder kullanıcıları karar verirken, potansiyel eşleşmelerinin seçilen resimlerini, kısa bir biyografi ve bağlıysa Spotify ve Instagram hesaplarının yanı sıra görüntüleyebilir.

GÜNDE 1 MİLYAR KAYDIRMA GERÇEKLEŞTİ

Uygulama, 2012 yılında hayata geçti. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tanışan Sean Rad (eski CEO ve başkan) ve Justin Mateen (eski CMO), eşleştirme algoritmasını tasarladı. Tıpkı Facebook gibi. Başlangıçta bir dizi ABD kolej (üniversite) kampüsünde denendikten sonra, Tinder 2013'ün sonlarına kadar günde 350 milyon kaydırma (saniyede 4.000) işleyerek 2014'ün sonunda günde bir milyar kaydırmaya yükselerek büyük bir başarıya ulaştı. Kullanımı ücretsiz bu çöpçatanlık uygulaması, 2015 yılında ek özelliklere sahip premium bir abonelik modeli olan Tinder Plus’ı ve 2017'de de üçüncü bir seviye Tinder Gold’u tanıttı. Bir defaya mahsus uygulama içi satın alımlar da yapılabilindi böylece. O zamandan beri, Tinder modern buluşma konusunda popüler bir unsur haline geldi, daha da büyüdü. En popüler arkadaşlık uygulaması oldu. 2020 yılında pandeminin etkisi ile yüz yüze iletişim, flört ve buluşmalar azaldı. Tıpkı diğer insanlarla olan çoğu sosyal etkileşim gibi, buluşma da devam eden küresel salgın tarafından altüst edildi. Ancak, sağlık riskleri nedeniyle kısıtlanan geleneksel buluşma deneyimi nedeniyle, potansiyel partnerlerle tanışmak isteyen insanlar çevrimiçi buluşma platformlarına akın etti.

TINDER 190 ÜLKEDE VE 40'TAN FAZLA DİLDE MEVCUT

Tinder 400 milyondan fazla kez indirildi. Tinder 190 ülkede ve 40'tan fazla dilde mevcut. Tinder'a göre, kullanıcılarının 1,5 milyonu haftada bir randevuya çıkıyor.  Aktif Tinder kullanıcıları günde ortalama dört kez oturum açıyor. Tinder kullanıcılarının %60'ı 35 yaşın altında ve dörtte üçü erkek. Tinder öncelikle 25 yaşın altındaki insanlar tarafından kullanıldı, ancak son birkaç yılda daha büyük yaş grupları arasında daha popüler hale geldi. Fiziksel yakınlıktaki temeliyle, buluşmayı gerçek hayatta bulabileceğiniz en basit seviyeye indirir: yani en temel araç olan fiziksel çekime.

75 MİLYON KULLANICISIYLA DÜNYANIN AÇIK ARA EN POPÜLER FLÖRT UYGULAMASI

Uygulama birçok kişiye yeni insanlarla tanışma ve tatmin edici bir ilişki kurma şansı sunarken, birçok kullanıcıda hayal kırıklığı ve kafa karışıklığı yaratıyor. Bu kişiler başlangıçta heyecan verici sohbetlerin açıklanamaz biçimde heyecan seviyesinin gittikçe düşmesinden ve genellikle yazışmaktan öteye gidememesinden şikayetçi. Flört uygulamalarında hayal kırıklığına uğramanın nedeni araştırıldı, Fransa ve İsviçre'den araştırmacılar, bu Tinder kullanıcılarına uygulamayı kullanma motivasyonlarına dair sorular yöneltti. 1387 Tinder kullanıcısıyla yapılan yeni bir anket, şaşırtıcı sonuçlar verdi. Buna göre:

BİRÇOK TİNDER KULLANICISI, FLÖRT ETTİĞİ KİŞİLERLE BULUŞMAYI BİLE AMAÇLAMIYOR.

Dr. Elias Aboujaoude,

"Şaşırtıcı olan kısım, büyük bir yüzdenin, flört bulmak için internete girmemesi" diye konuştu: ‘’Randevu ayarlamak istemiyorsa neden bunca zamanını bir flört uygulamasında geçirdiği ilginç bir soru haline geliyor. Uygulamadan daha memnun olan katılımcıların, Tinder'ı flört ve sosyalleşme için kullandığı tespit edildi. Memnuniyetsiz olanlarsa uygulamayı olumsuz duygularla başa çıkmak için kullanan kişilerden oluşuyordu. Tinder'ı bu amaçla kullanmak olumsuz duyguları şiddetlendirebilir. Sağlıksız başa çıkma mekanizmaları üzerinde çalışmanız gerekiyor, ancak aynı zamanda neyle başa çıkmaya çalıştığınızı da düşünün" diyen araştırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:‘’Depresyon, kaygı veya başka bir rahatsızlığı olanlarda bu durumların teşhis edilmeden kalmasını istemeyiz. Bunlar için çok etkili olabilecek yerleşik tedaviler var.’’

 MEMNUNİYET 5 ÜZERİNDEN 3,05.

Ankette ayrıca söz konusu kullanıcıların uygulamada elde ettiği eşleşme sayıları, ilişki durumları, uygulamada geçirdikleri süreyle ilgili sorular yer aldı. Bunun yanı sıra katılımcıların dürtüsellik düzeyi, depresyon, yalnızlık ve benlik saygısı gibi belirli psikolojik faktörler de değerlendirildi. Son olarak da katılımcılardan uygulamadan ve çıktıkları randevulardan duydukları memnuniyetleri derecelendirmeleri istendi. Yüzyüze çıkılan randevulardan duyulan memnuniyet ise 5 üzerinden 3,05 olarak belirlendi.

Cyberpsychology Behavior and Social Networking adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, ankete katılanların Tinder'dan genel memnuniyeti 4 üzerinden 2,39 olarak hesaplandı. Reuters’a göre çöpçatanlık uygulamalarının çeşitlenmesiyle, Tinder da yeni özellikler getirerek kendini güncel tutmaya çalışıyor.

 

Editör: Zeynep Cemre Şahin