Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci ve yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmen için 2024-2025 eğitim öğretim yılı başladı. Veli-Der Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, yeni eğitim öğretim yılındaki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Koç, başta sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıklı suya erişim, okula ulaşım, MESEM ve çocuk işçiliği, müfredatın içeriğinin velilerin ve çocukların üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekti.

 “KAMU OKULLARI, ÖZEL OKULLARLA ADETA YARIŞMAKTADIR”

Okul aile birlikleri tarafından, velilerin “kayıt parası” adı altında, Anayasaya aykırı olarak bağış yapmaya zorlandığını belirten Koç, “Bu konuda kamu okulları, özel okullarla adeta yarışmaktadır.  Bunun dışında bir öğrencinin kıyafet, çanta ve kırtasiye masrafı, sınıf seviyelerine ve okul kademelerine göre 3 bin ila 6 bin lira arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum orta ve dar gelirli aileleri kara kara düşündürmektedir. Çünkü bu masraflar okulların açıldığı ilk günlerle sınırlı değildir. Kırtasiye giderleri, belirli gün ve hafta etkinliklerinde yapılan harcamalar, beslenme ve kantin giderleri, ulaşım giderleri gibi masraflar eğitim öğretim süresi boyunca devam etmektedir.  Kırtasiye ve belirli gün ve haftalarda yapılan etkinlikler için giderler yaklaşık ayda 3 bin lirayı bulmaktadır” açıklamasında bulundu.

“KANTİN MASRAFI GÜNLÜK EN AZ 100 LİRADIR”

Servis ücretlerinin 2024-2025 öğretim yılı için, Antalya bazında yapılan yüzdelik zamlarla aylık bin 740-1890 liraya yükseldiğini ifade eden Koç, “Yine bir öğrencinin beslemesi için yapacağı kantin masrafı günlük en az 100 liradır. Bir öğrencinin ailesine bir aylık eğitim maliyeti, (öğrencinin servis yerine toplu taşım araçlarını kullandığını var sayarsak) 5 bin ila 10 bin lira aralığındadır. Ülkemizde asgari ücretin standart ücret haline geldiği, yani çalışanların yüzde 60’ının 17 bin lira aldığı düşünülürse bu ailelerin çocuklarını okutmak için ne kadar zorlandığını tahmin etmek zor değildir” dedi. 

“ÇOCUKLARIMIZIN HER 3 ÇOCUKTAN 1’İ YOKSUL, HER 5 ÇOCUKTAN 1’İ AÇ”      

Türkiye’de her 3 çocuktan 1’inin yoksul, her 5 çocuktan birinin ise okula aç gittiğini ifade eden Koç, “Düzenli sosyal yardım alan aile sayısı yaklaşık 4 milyon. Ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 171 bin 895. Bu sayının 2025 yılında 200 bini bulacağı öngörülüyor. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki okullarda, öğrencilerin yetersiz ve dengesiz beslenmelerinden kaynaklı bodurluk, kansızlık, öğrenme güçlüğü, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık sık hastalanma, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde yavaşlama ya da durma gibi sağlık sorunları yaşamaktadırlar.  Bu çocukların her biri yetersiz beslenme yani açlık ile mücadele ediyor. Bu nedenle “ücretsiz okul yemeği” programı hayati önemde ama siyasi iktidarın gündeminde yok” sözlerine yer verdi. 

“KAYNAK YETERSİZLİĞİNİ GEREKÇE GÖSTERİLİYOR”

Yaklaşık 4,5 yıldır okullarda sağlıklı ve nitelikli bir öğün yemek ve sağlıklı içilebilir su taleplerinin karşısında bakanlık yetkililerinin sessiz kalmasını eleştiren Koç, “Israr edildiğinde ya tasarruf tedbirleri kapsamında kısıtlamaya gidildiğini ya da kaynak yetersizliğini gerekçe göstermektedir.  Evde sağlıklı beslenemeyen çocukların hiç değilse okulda aç kalmamasını hedefleyen Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu olarak 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapacağımız ‘’Ücretsiz Okul yemeği Hemen Şimdi!’’ gündemli çalıştayımıza katılmaları için Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcilerine çağrıda bulunuyoruz. Biz veliler olarak, çocuklarımızın, iktidarın kendi ideolojilerine uygun toplum yaratma projelerine alet edilmesine ve emeklerinin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Millî Eğitim Bakanlığı’na her zaman olduğu gibi buradan sesleniyoruz. İktidarın bekası ve sermayenin talepleri için çocuklarımızın ve ülkenin geleceğini karartmaya yönelik gerici uygulamalardan vazgeçin; laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitime derhal geri dönünün” dedi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN