Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, 2024-2025 eğitim öğretim yılına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Öğrenci ve velilerin, artan okul ve kırtasiye masraflarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Başkan Öztürk, özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik krizin, eğitim giderlerini de ciddi anlamda katlanmasına neden olduğuna dikkat çekti.

DAR GELİRLİ AİLELER MASRAFLARI ZOR KARŞILIYOR 

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre okul ihtiyaçlarına gelen fahiş zamların öğrenci ailelerinin bütçelerinde büyük gedikler açmaya başladığına dikkat çeken Öztürk, “Bu durum, özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır. Veliler, bir öğrencinin okul masraflarını karşılamak için temel kırtasiye malzemelerinden okul kıyafetlerine, spor ayakkabısından beslenme masraflarına kadar geniş bir yelpazede harcama yapmak zorunda kalmaktadır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında bu masraflar, geçen yıla kıyasla önemli ölçüde artmıştır. Geçtiğimiz iki yıldaki fiyat karşılaştırması, çocuğunu devlet okuluna gönderen velilerin sırtındaki yükün belirgin şekilde artmaya başladığını göstermektedir” dedi. 

 “YÜZDE 50 İLE YÜZDE 70 ARASINDA ARTIŞLAR YAŞANDI”

Son bir yıl içinde temel kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında en az yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda artışlar yaşandığını söyleyen Öztürk, “Özellikle okul çantası, spor ayakkabısı ve defter gibi temel ürünlerdeki fiyat artışları dikkat çekmektedir. Bu masraflar, her öğrenci için ayrı ayrı düşünüldüğünde, bir ailenin bütçesi üzerindeki yük daha da ağırlaşmaktadır. Örneğin, bir ailenin iki çocuk için okul alışverişi yapması gerektiğinde masraflar iki katına çıkmakta ve bu durum velilerin maddi anlamda büyük zorluklar yaşamasına neden olmaktadır. 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bir okul çantasını doldurmanın toplam maliyeti, öğrencinin sınıf seviyesine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmektedir. İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin TL ila 5 bin TL arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin TL’yi geçmiştir. Eğer teknolojiye yönelik ihtiyaçlar (tablet, hesap makinası vb) da eklenirse, bu rakamlar 10 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır. Eğitim masraflarındaki artışlar, özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitime erişim imkanlarını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir” sözlerine yer verdi. 

“BİRÇOK ÇOCUK İŞ KAZALARINDA HAYATINI YİTİRDİ”

Okul ihtiyaçlarının karşılanamaması, sadece eğitimde başarıyı değil, öğrencinin okula olan motivasyonunu ve aidiyet duygusunu da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Başkan Öztürk, “Örneğin, yeterli beslenemeyen bir öğrenci, derslerde konsantre olmakta zorlanmakta ve öğrenme sürecinde akranlarından geri kalabilmektedir. Benzer şekilde, diğer öğrencilerle kıyaslandığında eski ya da yetersiz kıyafet ve kırtasiye malzemelerine sahip olmak, öğrenciler arasında sosyal uyumsuzluklara ve psikolojik baskılara neden olmaktadır. Bu durum öğrencilerin okul ortamındaki uyumunu ve akademik başarısını doğrudan etkileyici sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Özel okulda okuyan öğrencilerin velileri ise bu masrafların yanında okul ücretleri ve servis giderleriyle baş etmek zorundadır.  Gerekli önlemler alınmadığı ve veliler bu yükü taşıyamadığı için çocuklarını okuldan uzaklaştırmakta, maddi yükün bir kısmını çocuklara yüklemekte, Milli Eğitim Bakanlığı ise yaptığı Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasıyla bunun önünü açmaktadır. Okul çağında ki çocuklarımız MESEM yoluyla ciddi bir çocuk emeği sömürüsü ile karşı karşıya kalmakta hatta iş cinayetlerine kurban edilmektedir. Geçtiğimiz yıl okul çağındaki birçok çocuk iş kazalarında hayatını yitirdi” açıklamasında bulundu. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN