Antalya Kaş ve Kalkan bölgesinde net rakam resmi makamlar tarafından açıklanmamış olsa da yaklaşık 7 bin villanın, 31 Aralık 2024 tarihinde sona eren izin sürelerinin ardından büyük bir belirsizlik içinde olduğu biliniyor. Yıllardır kaçak yapılaşmanın göz yumulduğu bu bölgelerde villa kiralayanlar "Airbnb Kanunu" olarak bilinen 7464 sayılı yasa gereği kendilerine tanınan 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılarını ‘kaçak’ statüsünden çıkaramadıkları için turizm işletmesi olarak da kaçak duruma düştü. Ancak bu sürece bir dizi çelişkili uygulama ve eksiklikle gelindi.

KAÇAK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMULDU, ŞİMDİ YIKILAMIYORLAR

Bölgedeki kaçak yapılaşmanın geçmişi, özellikle 2000'li yılların başlarına dayanıyor. Kaş, Fethiye gibi bölgelerde, belediyeler tarafından uzun yıllar bölgeye kamu yararına uygun imar planlarının yapılmamasına karşılık yatırımcılar, tapulu arazi sahipleri bu bölgelerde, imar planı ve inşaat ruhsatı almadan villa yaparak, turizm amacıyla kiralamaya başladılar.

Bodrum Evler Villalar

AFET BÖLGESİNDE BİLE RUHSATSIZ VİLLALAR

2000’li yıllarda artan turizm talebiyle birlikte, bu tür kaçak yapılar hızla çoğalmaya başladı. Hatta Üzümlü gibi afet bölgesi ilan edilen bölgelerde bile tapulu arazisi olanlar arazilerine ruhsatsız villa yaptı. Ne belediye ne de bir kamu otoritesi ise bu villa inşaatları sürerken müdahale etmedi. Hatta imar afları ile, elektrik su abonelikleri verme yoluyla bu kaçak yapı patlamasının önüne geçilmesi bir yana teşvik edildi denilebilir.

Villa

YIKIM İHALELERİNE TALİP YOK

Kaçak villaların yıkımı için Kaş Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen 12. ihaleye de diğer ihalelerde olduğu gibi katılan olmadı. Dolayısıyla kaçak yapıların yıkımı yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirilemiyor.

YASA BİTTİ, VİLLA SAHİPLERİ KAÇAK DURUMA DÜŞTÜ

31 Aralık 2024 tarihinde sona eren izin süreleri ile birlikte, tapulu arazisinde kaçak villa bulunan işletmeciler, yasalar gereği hem yapı hem de işletme açısından kaçak duruma düşmüş durumda. Bu da, bölgelerdeki turizm gelirlerini tehdit ediyor. Yıkılamayan, fakat kaçak duruma düşen bu villalar, ne turizm için açılabiliyor ne de yapı olarak kullanılabiliyor. Kaş’ta şu an 7 bin villa bu durumda.

"EKONOMİYE KAZANDIRILMALI"

İzzet Kara, başta Kaş olmak üzere villa turizminde kiralama alanında önemli bir paya sahip firmalardan birinin sahibi. Kara, "Tapulu arazisi üzerinde villa yapan insanlara, turizm için işletme hakkı tanınmalı ve ekonomiye kazandırılmalı. Hazine, Orman, SİT alanlarına yapılan kaçak villalara elbette kamunun inisiyatifinde yasal işlemler yapılmalı, ancak tapulu arazisine kaçak villa yapanlar, turizm amacıyla kullanılabilmeli..." diyerek bölgedeki pek çok meslektaşının talep ettiği çözüm önerisini paylaşıyor.

İzzet Kara

1 MİLYON TL’LİK CEZA RİSKİ

Buna ek olarak, "Airbnb Yasası" olarak bilinen 7464 sayılı Kanun nedeniyle turizm işletme belgesi alamayan bu villalarda kiralama yapmaya devam edenler, 90 günden kısa süreli kiralama yapmaları halinde 1 milyon TL'ye kadar ceza riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu da, kaçak villa sahiplerinin hukuki ve mali açıdan ciddi sorunlarla boğuşmasına yol açıyor.

Kas Villa Kacak

Muhabir: ECE GÜNEŞ