Antalya ile ilgili olası deprem senaryoları hakkında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, kentin zeminin iyi ya da mükemmel olmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Görür’ün 3 büyük fay hattının Antalya’yı tehdit ettiğini belirtmesinin üzerinden saatler geçmeden Kaş ilçesinde yaşanan 3.8 şiddetindeki depremse acı gerçeği bir kez daha su yüzüne çıkardı. 

PROF. DR. GÖRÜRDEN ZEMİN UYARISI

Kentin doğusundaki zeminin alüvyon dolgusundan oluştuğunu aktaran Prof. Dr. Görür, "Antalyalılar rant hastalığına yakalanmış. Gökdelenleri dikmeye başlamışlar. Antalya'da ne kadar gökdelen yaparsanız, tehlikeyi büyütürsünüz. Özellikle büyük bina, gökdelen yapabilecek insanlardan uzak durun. O düşüncelerden de uzak durun. Antalya'nın üzerinde oturduğu körfez dolgusu, problemli bir dolgu. Kireç taşları ve travertenler göreceli olarak alüvyonlardan daha iyi ama o da problemli" dedi.

7 ŞİDDETİNDE DEPREM RİSKİ VAR

Antalya'yı tehdit eden fay sistemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Görür, “Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ile Göller Yöresi'nin bulunduğu yerler düşey atımlı fayların olduğu bölge. Antalya'nın güneyinde. Akdeniz içerisinde Kıbrıs, Girit bölgesinde Helen yayı dediğimiz dalma batma zonu var. Üç büyük tektonik hat Antalya'yı tehdit etmekte. Güneyden dalma batma zonu büyük deprem üretebilir. Girit yakınlarında 8 büyüklüğünün üzerinde deprem üretmiş, her an 7'nin üzerinde deprem üretebilir. Bu tehlike denizden gelir. Antalya'yı tehdit eden fay söz konusu. Akşehir ve Fethiye Burdur zonu deprem ürettiği zaman Antalya ciddi şekilde etkilenebilir" diye konuştu. 

DOĞU İLÇELERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Yerel yönetimlere çağrıda bulunan Prof. Dr. Görür, Antalya'yı tehdit eden fayların incelenmesi, risk analizi ile risk azaltma çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. Antalya'ya yapılacak altyapı çalışmaları ve yatırımların deprem dalgalarının kentin yapısına etkisinin belirlendikten sonra gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Görür, "Ciddi deprem olsa Antalya'nın doğusu daha çok hasar görür. Alüvyonun üzerinde olduğu için sıvılaşma da olur. O bölgeye gökdelenler dikiliyor. Batısında traverten veya kireç taşlarının üzerinde olan binalar yüksek olmamak kaydıyla biraz daha dirençli olabilirler. Alüvyonun bulunduğu yerlerde şansınız yok" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamalarından birkaç saat sonra Kaş ilçesinde gerçekleşen 3.8 şiddetindeki deprem ise Antalya’nın deprem gerçeğini bir kez daha su yüzüne çıkardı. 

Muhabir: BÜLENT ÖNER