Muğla Sağlık Turizmi Formu, Bodrum'da geniş katılımlarla gerçekleşti. Forumda, ilin sağlık turizmi potansiyelleri, mevcut durum ve geleceğe yönelik stratejiler ele alındı. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, sağlık turizminde kentin sahip olduğu doğal kaynaklar ve tubbi altyapının avantaj sağladığını belirterek, 3 milyar dolar olan sağlık turizmi getirisini 2028 yılında 20 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini, Muğla'yı bu alanda bir marka haline getirmek için çalışmaların süreceğini vurguladı. 

"200 BİN 114 TURİSTE SAĞLIK HİZMETİ VERİLDİ"

Muğla Sağlık Turizmi Forumu Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık'ın katılımıyla Bodrum’da düzenlendi. Sağlık turizminin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin stratejilerinin değerlendirildiği forum Muğla Valiliği koordinasyonunda Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlendi. Son 3 yılda 52 bin 246 sağlık turizmi, 147 bin 868 turistin sağlığı olmak üzere toplam 200 bin 114 turiste uluslararası nitelikte sağlık hizmeti verildiğini belirten Vali Dr. İdris Akbıyık bu rakamların Muğla için yeterli olmadığını söyledi. Vali Akbıyık. Sağlık alanında yeterli birikimin bulunduğunu belirterek, sağlık yatırımları ile Muğla’yı sağlık turizminde önemli bir destinasayon haline getirebileceklerini açıkladı. 

"İLİMİZ SAĞLIK ALANINDA KADİM BİRİKİMİN BULUNDUĞU BİR YERDİR"

Muğla sağlık turizmi potansiyeline değinen Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, "Sağlık turizmi, günümüzde sadece tedavi arayışını değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam, rehabilitasyon ve doğayla bütünleşmiş bir deneyim talebini de kapsıyor. İşte bu noktada, Muğla'nın farkı ve gücü ortaya çıkıyor. İlimizde, çağdaş tıbbi hizmetlerle geleneksel şifa kaynaklarını birleştiren bir vizyon oluşturabiliriz. Sakin yaşamı, temiz havası, doğal kaynaklarıyla, şifalı sularıyla Muğla'mız hem dinlenmek hem de şifa bulmak isteyenler için eşsiz bir destinasyondur. MÖ 700 yılında ilk tıp okulunun Datça Knidos'ta kurulmuş olması Kos-Knidos tıp ekollerinin bu topraklarda doğmuş olması ilimizin sağlık alanındaki kadim birikiminin bir göstergesidir. Bu birikimi modern sağlık yatırımlarıyla buluşturarak ilimizi hem yerli hem de uluslararası hastalara hitap eden bir destinasyon haline getirebiliriz" dedi. 

MUĞLA'DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARININ SAYISI PAYLAŞILDI 

Vali Dr. İdris Akbıyık, Muğla'da 1 ağız ve diş sağlığı merkezi ve 4 devlet hastanesi olmak üzere toplam 5 kamu tesisi, 9 özel hastane, 3 tıp merkezi, 1 fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, 43 ağız ve diş sağlığı kliniği, 40 muayenehane ve 9 aracı kuruluş olmak üzere sağlık turizmi yetki belgesine sahip 110 sağlık kurum ve kuruluşumuz bulunduğunu açıkladı. Vali Akbıyık, "İlimizde son 3 yılda 52 bin 246 sağlık turizmi, 147 bin 868 turistin sağlığı olmak üzere toplam 200 bin 114 turiste uluslararası nitelikte sağlık hizmeti verilmiştir. Ancak ilimize 3 milyon 700 bin yabancı, yaklaşık 7 milyon yerli turist geldiğini düşündüğümüzde bu rakamlar oldukça düşük kalmaktadır" dedi.

"MUĞLA'YI ÖNCÜ BİR MARKA YAPABİLİRİZ"

Muğla’nın sağlık turizmi potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını aktaran Vali Dr. İdris Akbıyık, "Sağlık sektöründeki yenilikleri, turizmdeki deneyimimizi ve kamu-özel sektör arasındaki sinerjiyi bir araya getirerek, Muğla’yı bu alanda öncü bir marka haline getirebiliriz. Yatırımcılarımıza rehberlik etmek, altyapıyı güçlendirmek, tanıtım faaliyetlerini artırmak ve en önemlisi sürdürülebilir bir model oluşturmak için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu çalıştay, işte bu hedefler doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır" diye konuştu.

"2028 YILINDA HEDEF 20 MİLYAR DOLAR GELİR"

Sağlık turizminde rakamın artması gerektiğini söyleyen Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver de, "Türkiye'nin hem coğrafi konumu doğal zenginliği sağlık turizmi açısından kaliteli ve nitelikli hizmetler veriyor olması Türkiye'nin talep edilebilirliğini arttırıyor. Türkiye sağlık turizmi noktasında dünyada ilk 5. sırada. Dünyada 2024 yılında yaklaşık 100 milyar dolar, insanlar sağlığı için başka bir ülkeden başka bir ülkeye geçip para harcamış. Bu 2028 yılında 127 milyar dolar olacak. Türkiye'ye 62 milyon turistin geldiğini düşünürsek bunun yaklaşık 1 milyon 500'i sağlık turizm olarak geldiğini düşünürsek bu rakamın yeterli olmadığını göreceğiz. 'Bu rakam 6 milyon, 10 milyon nasıl olabilir' derdi içerisindeyiz. Diğer taraftan 3 milyar dolar olan sağlık turizmi getirisini 2028 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. 

"TÜRKİYE ŞİFA MERKEZİ OLACAK"

Sağlık turizmini sadece medikal turizmi olarak görmemek gerektiğine dikkati çeken Ünver, "Bunun içerisine termal turizmi de koymak lazım ki Muğla'mızda bu tür potansiyeller de var. Sağlıklı yaşam, engelli yaşamı, sporcu sağlığı bunları da bu iş içerisine katmak lazım. Bunları da değerlendirdiğimiz zaman aslında daha gidecek çok yolumuz olduğunu söyleyebilirim. Burada en büyük motivasyon kaynağımız sağlık çalışanlarımız çünkü Türkiye'de verilen hizmetin en önemli çıktısı sağlık çalışanları ve hekimimizdir. Tesisleri ve kurumları herkes bir şekilde elde edebilir. Biz bu noktada gayet başarılıyız. Bu bir mutfak bunu dünyaya nasıl ihraç edebiliriz bunun derdindeyiz. Ne kadar kişi ve kurum taşın altına elini koyarsa o kadar iyi. Türkiye Yüzyılında, Türkiye inşallah dünyanın şifa merkezi, sağlık turizminin bir numaralı ülkesi olacak" diye konuştu. 

Foruma Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver, Vali Yardımcısı Murat Sarı, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim ile çok sayıda sağlık ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. 
                            

Kaynak: İHA