2021 yılında Türkiye'de yaşanan yakın tarihin en büyük orman yangınları, özellikle Antalya Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlamış, Adana ve Mersin Bölge Müdürlükleri sorumluluk alanında ardı ardına çıkan orman yangınlarına 29 Temmuz 2021'de Marmaris, ardından Bodrum Güvercinlik ve Köyceğiz'de çıkan yangınlar eklenmişti. Can ve mal kayıpları yaşanan bu yangınlar büyük alanlara yayıldı ve çok sayıda insanın yaşamını alt üst etti.

YANAN ALANLARDA KAÇ TOHUM SERPİLDİ?

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, ormanların yeniden canlanması için çalışmalara hızla başladı. 52 bin 20 hektar alana 75 ton kızılçam ve 7 ton karaçam olmak üzere toplam 82 ton tohum serpildi. Bu, yaklaşık olarak 1 milyar 500 milyon adet çam tohumu anlamına geliyor.

KÜLLERİNDEN DOĞAN MUĞLA ORMANLARI

"Yanan alanların boşaltılması ve ağaçlandırılması sürecinde adeta bir şehir nüfusuna denk gelecek insan gücü kullanıldı. Neredeyse bir ilçe nüfusunun oluşturduğu insan gücünün yanında makine gücü olarak 300'e yakın iş makinesiyle çalışmalar yürütüldü."

Yanan ağaçların alandan temizlenmesi ve sonrasındaki ağaçlandırma çalışmaları süresince toplamda yaklaşık 20 bin insan görev aldı. Ayrıca, dikilen fidanlar diz boyuna, serpilen tohumlar bir karıştan fazla boya ulaştı. Büyük yangınların ikinci yıldönümünün yaşandığı şu süreçte doğa kendini yeniliyor, yanan alanlar adeta küllerinden doğuyor.

YANGIN ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Marmaris'te 2021 yılında yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybeden orman yangın söndürme işçisi Görkem Hasdemir ve gönüllü vatandaş Şahin Akdemir unutulmadı. İçmeler'de Hatıra Ormanı oluşturuldu ve her iki orman şehidi adına ilk fidanlar 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde dikildi.Ormanlar, ülkemizin doğal zenginliklerinin en önemlileri arasında. Yangınlar sonrası, böylesine hızlı bir toparlanma ve yeniden yeşil hale dönüş, çalışmaların etkisini gösteriyor ve gelecek adına umut veriyor.

Kaynak: AA