Milli Piyango 2024 yılbaşı özel çekilişi için geri sayım başladı. 31 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Milli Piyango yılbaşı ikramiyesi 400 milyon TL olarak belirlendi. 400 Milyon TL olan büyük ikramiyeyi kazanmak isteyenler çeyrek, yarım ya da tam bilet satın alarak şanslarını yükseltmeyi hedeflerken, ‘Şans oyunlarından elde edilen ikramiye helal mi? Yoksa haram mı?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi.

İNSANLAR HAKSIZ KAZANÇ YOLUNA SAPTIRILIYOR

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Şanlı, konuyu gündemine taşıyarak alın teri dökülmeden elde edilen her kazancın haram olduğuna dikkat çekti. Milli Piyango çekilişinin insanları tembelliğe alıştırarak ruh ve beden sağlığını bozduğuna işaret eden Hilmi Şanlı, “Yeni yıla girmeye sayılı günler kala, bilet bayilerinin önünde kuyrukların oluştuğunu görmekteyiz. Bir devletin en başta gelen görevlerinden birisi de; vatandaşlarını kumar ve benzeri haksız kazanç yollarına sapıp da tembelliğe ve kısa yoldan zengin olma hayaline kapılarak ruh ve beden yapılarının bozulmasının önüne geçmektir” dedi.

KÖŞEYİ DÖNME İSTEĞİ MATAHMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR

Şans oyunlarının, insanların alın teri ile çalışıp, para kazanma eylemini anlamsızlaştırdığını savunan Hilmi Şanlı, “Ne yazık ki bizim ülkemizde Milli Piyango adı altında kumar oynatılarak milyonlarca vatandaşını çalışmadan kazanma, alın teri dökmeden servet sahibi olma yoluna teşvik edilmektedir. Yılbaşı Piyangosu adı altında bir kişiye 400 milyon TL verileceği günler öncesinden ilan edilerek adeta çalışmadan kazanma, kısa yoldan köşe dönme isteği matah bir şeymiş gibi halka sunuluyor. Bunun için yüzbinlerce genç, imalat sektöründe büyük işçi açığı olmasına rağmen 30 gün çalışmanın sonucu verilen asgari ücretle çalışmak yerine 400 milyon TL kumardan kazanma ümidiyle boş geziyor” diye konuştu.

HARAM KAZANÇLAR, SADAKA OLARAK VERİLEMEZ

Gündem başlığına ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “Piyangonun, Toto, Loto, İddaa vb. şans oyunları oynamanın hükmü nedir?” sorusuna verdiği cevabı da alıntılayan Hilmi Şanlı, şöyle devam etti; “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan Piyango, Toto, Loto, İddaa, müşterek bahis, Ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.”

MİLLİ PİYANGO KURUMU KAPATILMALIDIR

Meşru olmayan yolların harama davetiye çıkardığının altını çizen Hilmi Şanlı, şunları kaydetti; “Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak, Milli Piyango’nun kaldırılmasını istiyoruz. İslâm, bir taraftan helâl kazanç peşinde koşmayı Allah yolunda cihada denk sayarak alın teri ile elde edilen kazancın değerine dikkat çekerken; öbür taraftan faiz, kumar, hırsızlık gibi yollardan haksız mal edinmeyi yasaklamıştır. Hükümetimizin her türlü zararlı alışkanlıklar, kumar vb. kötülüklerle verdiği mücadele taktire şayandır. Buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere TBMM’den Milli Piyango kurumunun kapatılması ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyor ve talep ediyoruz.”