Akdeniz’in simgesi yumurtalama dönemleri geldi çattı. Mayıs ayından itibaren Temmuz'a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlikler yapılıyor. Bu proje kapsamında lise öğrencileri bütün Türkiye’ye örnek olacak bir davranış sergileyerek Alata Sahili’ne gelerek hayvanlar için koca bir sahili temizlediler.
MERSİNLİ ÖĞRENCİLERDEN TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK HAREKET
Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri biri de Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz'a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Öğrenciler, odun parçaları, plastik atıklarla tek tek topladı.
“YUMURTLAMA ALANLARININ ÇOK AZ”
Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye'de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi.
DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YER
Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Melih Buğra Özçelik, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili'ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.