Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın 10 Ağustos Cumartesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adana’yı sevindiren açıklamalarda da bulundu. 

BÖLGEYE YAKIŞAN BİR ESER

800 hektar arazi üzerine inşa edilen Çukurova Uluslararası Havalimanı'na yarın yapılacak açılış töreni öncesinde gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in eşlik ettiği Bakan Uraloğlu, “Çukurova Uluslararası Havalimanı ile ülkemizin havacılık alanındaki en önemli projelerinden birini daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. 2002'den bu yana aktif havalimanı sayımızı yarın açacağımız Çukurova Uluslararası Havalimanı'yla birlikte 26'dan 58'e çıkarıyoruz. Çukurova Uluslararası Havalimanı ile sivil havacılık sektörümüzün gelişimi adına yeni bir imza daha atıyoruz. Ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, Çukurova'nın narenciyesinden esinlenen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleri ile süslü, Çukurova bölgesinin yöresel kültürünü de yansıtan mimari dokunuşlarla bölgeye yakışan muhteşem bir eser oldu” diye konuştu.  

DEV UÇAKLAR SORUN YAŞAMAYACAK

Çukurova Havalimanı’nın geniş pistleriyle dev uçaklara sorun yaşatmayacağını aktaran Bakan Uraloğlu, “KET 2 standardında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliği ile ana pistimizi inşa ettik. Pistimiz bu durumuyla en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkân sağlayacak. Yine altyapı projesi kapsamında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliği ile acil durumlar için de uygun olan yardımcı pisti, 2 adet yüksek sürat taksiyolu, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi imalatları da tamamladık. 3 etap olarak yapımı projelendirilen havalimanımızın tüm etapların toplam sabit yatırım bedeli yaklaşık 244 milyon 515 bin avrodur. Havalimanımızdan 25 yıl içerisinde de 297 milyon 100 bin avro kira bedeli elde edeceğiz. 9 milyon yıllık yolcu kapasitesi, 110 bin metrekare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğine sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacaktır” dedi. 

Mersin Çukurova Bölgesel Havalimanı

BÖLGENİN KALKINMASINI SAĞLAYACAK

Yeni havalimanın Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde'de yaşayan 5 milyonun üzerindeki nüfusa hizmet edeceğini aktaran Uraloğlu, "Çukurova Uluslararası Havalimanı’mız bölgesel olması niteliğiyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarımızdan birisi. Çukurova bölgesinin gelişimine büyük katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak. Bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına da katkı sağlayacak. Çünkü bölgedeki işletmelerin havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracak. Çukurova bölgemiz artık ürettiği tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasını da hava yoluyla sağlayacak.

ADANA VE MERSİN'DEN 23 DAKİKADA ULAŞILACAK 

Havalimanının yapımı devam etmekte olan 'Mersin-Adana-Osmaniye Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı'yla entegre olacak demiryolu bağlantısı üzerinde ise çalışmalarını yoğunlaştırdıklarına dikkat çeken Uraloğlu, "Tüm inşa çalışmalarımızı da 2026 yılı içerisinde tamamlamayı ve hattımızı hizmete açmayı hedefliyoruz. Demiryolu bağlantımız tamamlandığında hem Adana'dan hem de Mersin'den trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı'na yaklaşık 23 dakikada hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilecek. Havalimanımıza hem D-400 devlet yolundan hem de otoyoldan ulaşım sağlanacaktır. Ayrıca Çukurova Uluslararası Havalimanımızı inşa ederken eş zamanlı olarak havalimanımızın bağlantı yolları çalışmalarını da başlatmıştık. Havalimanı bağlantı yolları ile yolcu taşımacılığının yanı sıra Mersin Limanı, Mersin ve Adana Organize Sanayileri, İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi sanayi ve ticaret bölgelerinden gelen ihracat ürünlerinin karayolu ve demiryolu ile havalimanına ulaşımını da sağlayacağız " ifadelerini kullandı.

Mersin Liman Yol Yenileme (3)

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI KAPATILMAYACAK

Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmayacağını vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Defalarca söyledik ama yine tekrar edelim Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak. 'Oraya yakın oldu, buraya uzak kaldı' diyerek şehirlerimizi ayrıştırmak manasız. Tam tersine iki şehri yeni bir ortak paydada bir araya getirmesiyle birleştirici bir proje. Çukurova Uluslararası Havalimanı bölgenin havalimanı. Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde başta olmak üzere tüm bölgeye hizmet edecek. Hiç şüphesiz Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bakanlığımızın üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü Yeni İpek Yolu olarak nitelediğimiz Kalkınma Yolu Projesi hayata geçtiğinde önemi bir kat daha artacaktır" diyerek sözlerini noktaladı. 

Adana Şakirpaşa Havalimanı
 

Kaynak: İHA