Akdeniz’e kıyısı bulunan Mersin ve Adana’da vatandaşlarca ‘yaşayan efsane’ olarak bilinen o ürünün yapımında kullanılan meyvenin hasadı başladı.
İNCİR HASADI BAŞLADI
Mersin'in Mut ilçesinde kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından bugünlerde ilçede beyaz incir hasadına başlandı. Sadece ilçede 10 bin dekar alan da üretilen incirden bu sene 70 bin ton verim bekleniyor. Gün ışığı tam etkisini göstermeden sabahın erken saatlerinde toplanan ve Mut ilçesinde üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir rengi, aroması, iriliği, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih edilirken kilosu 100 liradan alıcı bulması da üreticisinin yüzünü güldürüyor.
ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Bu yıl incir hasadının başlamasıyla birlikte üreticinin yüzünün gülmeye başladığını belirten Mehmet Yıldız, "İncirin kilosu bu yıl 100 lira. Diğer günlerde fiyat ne olur bilemeyiz şu an tüccar da memnun müstahsil de memnun" dedi. İsmail Kaplan ise, "Mersin'in Mut ilçesinde beyaz incir hasadımız başlamıştır. Mut Burun köyünde incirin daha kaliteli olduğunu gördüm. Bu yıl fiyattan da memnunuz" diye konuştu.
‘YAŞAYAN EFSANE’DE KULLANILIYOR
Mersin’de hasadı başlayan incir toplandığı kent olan Mersin’in yanı sıra Adana ve Hatay gibi illerimizde halk tarafından ‘yaşayan efsane’ olarak isimlendirilen incir rakısı üretiminde kullanılıyor. Vatandaşların evlerinde kendi imkanlarıyla damıtarak hazırladıkları incir rakısı son yıllarda bilindik firmalar tarafından piyasaya sürülmeye başlandı. ‘Boğma rakı’ olarak da adlandırılan incir rakısı bazılarına göre anasonlu bazılarına göre anonsuz hazırlanıyor ve sertliği ve hızlı etkisiyle ünlü.