2021 yılının en büyük doğal felaketlerinden biri olan Manavgat yangını, 59 bin 985 hektar alanın zarar görmesine neden oldu. ANTALYA Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yıkımdan sonra gerçekleştirilen yoğun çalışmalar neticesinde 5 milyon 170 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu ve zarar gören sahaların çoğunda çalışmaların tamamlandığını belirtti.
YIKIMDAN SONRA YEŞİLENME ÇALIŞMALARI
Zarar gören bu alanların 30 bin 581 hektarında doğal, 14 bin 396 hektarında suni gençleştirme ve 467 hektarında endüstriyel plantasyon suretiyle ağaçlandırma yapıldığını belirten Dikici, geriye kalan gençleştirmeye uygun olmayan ve taşlık kayalık vasıftaki 14 bin 540 hektarlık sahanın ise tabiatı koruma alanı olarak ayrıldığını belirtti.
TOHUMLAR TOPRAKLA BULUŞTU
Çalışmalarda 145 bin kilo kızılçam, 2 bin 320 kilo karaçam, 6 bin 200 kilo sedir tohumu olmak üzere toplam 153 bin 520 kilo tohumun toprakla buluşturulduğunu ifade eden Dikici, Yangında zarar gören alanların 38 bin 443 hektarında tabii gençleştirme çalışmasının bitirildiğini söyledi.
SUNİ GENÇLEŞTİRME VE ENDÜSTRİYEL PLANTASYON ÇALIŞMALARI
Suni gençleştirme ve endüstriyel plantasyon ağaçlandırmaları kapsamında 12 bin 448 hektar alanda ekim ve dikim çalışması yapıldığını belirtti. Bu arada, tabiatı korumaya ayrılan 1354 hektar alanda rehabilitasyon (defne) çalışması yapıldı ve yapılan çalışmalarla 7 bin 402 hektara düşürüldü. Suni gençleştirme sahalarında dozer ve ekskavatörle 7 bin 110 hektar alanda toprak işlemesi yapılarak fidan dikimi gerçekleştirildi ve 5 bin 338 hektar sahada ise tohum ekimi yapıldı.
GELECEĞİ DÜŞÜNMEK: YANGINA DİRENÇLİ TÜRLER
"Bu kapsamda bu alanların sınır hatlarda ve yol kenarı ile köy yerleşim alanına yakın mıntıkalarda yangına daha dirençli olan 255 bin adet harnup, 220 bin adet servi, 110 bin adet zakkum, 65 bin adet diğer yapraklı ağaçlara ait fidan dikilmiştir."
Dikici, gelecek yıllarda meydana gelebilecek olası orman yangınlarında iskan ve tarım alanlarında zarar oluşmaması ya da zararın en aza indirilmesinin amaçlandığını belirtti. Yangına dirençli türlerle birlikte 4 milyon 520 bin adet de kızılçam olmak üzere toplam 5 milyon 170 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu vurguladı.
EKONOMİK KAZANÇ ODAĞINDA YENİDEN YEŞİLLENME
Köylülerin ileride ekonomik kazanç elde etmesi de düşünülerek dikimi yapılan 120 bin harnup fidanına ek olarak 80 bin defne fidanının da toprakla buluşturulduğunu aktaran Dikici, yangından zarar gören sahaların tamamına yakınında çalışmaların tamamlanmış olduğunu ifade etti. Manavgat'ta yaşanan büyük felaketin ardından, insan eliyle ve doğanın kendiliğinden gerçekleşen yeniden yeşillenme çalışmaları, tüm hızıyla devam ediyor. Zarar gören topraklar, adeta yeniden doğarak yeşilleniyor ve umutla geleceğe bakıyor. Manavgat'ta yeşeren umutlar ve yeniden doğan doğa, insanların doğayla olan bağını daha da pekiştiriyor ve tüm dünyaya doğanın direncini ve yeniden doğuşun gücünü gösteriyor.