Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü tarafından Kumluca Mavikent Mahallesi Karaöz Mevkii’nde hayata geçirilecek olan Kumluca Mavikent-Karaöz Balıkçı Barınağı projesi için çalışmalara başlandı. Proje kapsamında küçük kıyı balıkçılarından uluslararası sularda avlanan büyük balıkçı teknelerine kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet sunulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan projenin tanıtım dosyasında Antalya’daki mevcut balıkçı barınakları arasında Kalkan, Finike, Antalya Yeni Liman, Side ve Alanya tesislerinin yer aldığı bu barınakların yanaşma kapasitelerinin büyük bir kısmı turizm teknelerine tahsis edildiğine dikkat çekildi. Küçük balıkçı tekneleri ve avcı gemiler, bağlanma ve ürün çıkarma konularında ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekildi. Özellikle Akdeniz’de avlanma iznine sahip büyük balıkçı tekneleri için yeterli büyüklükte bir barınağa ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
3 FARKLI DERİNLİKTE RIHTIM
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; gerek yörede yerleşik ve kıyı balıkçılığı yapan küçük balıkçı teknelerinin gerekse orkinos avına çıkan avcı ve destek gemiler ile Akdeniz’de avlanma izine sahip büyük balıkçı gemilerinin, av sezonunda bağlanacakları, ürünlerini karaya çıkaracakları yeterli büyüklükte balıkçı barınağına ihtiyaç olduğu belirtildi. Proje kapsamında 360 metre uzunluğunda ana dalgakıran ve 300 metre uzunluğunda tali dalgakıran inşa edilecek. Bu dalgakıranlar arasında yaklaşık 12 bin 500 metrekare alanda dolgu yapılacak ve 25 bin metrekare korunmuş su alanı oluşturulacak. Dalgakıranlar, taş dolgu yöntemiyle inşa edilecek olup, ana dalgakıranın bir kısmı beton antifer bloklarla güçlendirilecek. Barınakta, toplamda 185 metre uzunluğunda ve 3 farklı derinlikte rıhtım yapılması planlandı.
80 TEKNE KAPASİTELİ
Küçük balıkçı teknelerini karaya çekebilmek için 1/10 eğimli 30 metre genişliğinde bir çekek yeri de tasarlandı. Proje kapsamında balıkçı barınağı için aydınlatma, teknelerin elektrik ve su alabilecekleri 13 pedestale dağıtım projeleri ile yıldırımdan korunma ve su deposu ve pompalardan oluşan yangın tesisatları yapılacak. Proje kapsamında çevresel etkilerin en aza indirilmesi için 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli izinlerin alınacağı ifade edildi. Çevre koruma ve kirliliğin önlenmesi adına titiz bir çalışma yürütüleceğine dikkat çekildi. Barınağın 80 tekne kapasitesine sahip olacağı ve 2030 yılı itibarıyla Akdeniz kıyılarında oluşması beklenen 18 bin 700 ton balık üretiminin yüzde 5’inin buradan pazara ulaşacağı öngörüldüğü belirtildi. Projenin tamamlanmasıyla, yöredeki kıyı balıkçılığı desteklenecek, balıkçıların barınma sorunları giderilecek ve ürünlerin piyasaya ulaştırılması kolaylaşacak.