Elimde kredi kartı bulunduran vatandaşlar, bazı harcamalarını bu kartlarla hallederken, hükümetten kredi faizleri hakkında yeni bir karar geldi.
Yapılan duyuruya göre bundan sonra kredi kartı faizleri de mevduat faizleriyle aynı oranda artırılacak. Bu sayede kredi kartı kullananlar artık ay sonuna daha fazla eksre ödemek zorunda kalacaklar.
Türkiye'de yıllardır yürütülen para politikasına rehberlik eden "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi Türk ekonomisine büyük zararlar verse de, uzmanlara göre bu uygulamanın vatandaşa tek getirisi kredi kartları ile alışveriş yapmanın cazip gelmesini sağlıyor.
Yüksek enflasyon ve düşük maaş sarmalına düşen milyonlarca vatandaş, Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 8.5 seviyesinde tutması nedeniyle yüzde 1.36 olarak belirlenen kredi kartı akdi faiz oranı sayesinde günü kurtarabilecek harcamaları kredi kartları ile gerçekleştirebiliyordu.
4 PPK toplantısı üst üste faiz artıran ve politika faizlerini yüzde 30'a yükselten TCMB, kredi kartı faizlerinin de kısa sürede ikiye katlanmasına sebep oldu. Son olarak 21 Eylül'de alınan 500 baz puanlık faiz artırım kararı, 1 Ekim itibarıyla kredi kartı kullanıcılarına yansıtılırken, yüklü kart borcu olan vatandaşlar çok kısa sürede ödeyecekleri tutarın üçe katlanması sonrası şok olmuştu.
KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR
Haziran ayında açıklanan karar öncesinde 1.36 olan akdi faiz oranının, Kasım ayıyla birlikte 3.71'e çıkması bekleniyor. Bu durumda vatandaşlar kara kara düşünmeye başladı.
Meclis'in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştiren Hafize Gaye Erkan, sıkı para politikalarının sürdürüleceğini vurgularken piyasalara yeni artırım kararları için yeşil ışık yaktı.
Bu açıklamaların ardından Türkiye'ye yönelik bir rapor yayımlayan dünyaca ünlü banka Morgan Stanley, 26 Ekim'de geçtiğimiz toplantı ile aynı şekilde 500 baz puanlık faiz artırımı beklediğini belirtti. Piyasalardaki ortak beklenti de bu yönde gerçekleşirken, yapılacak PPK'dan bu sonucun çıkması halinde kredi kartı faizleri 1 Kasım itibarıyla yüzde 3.71'e çıkarken, hesapta bakiye bulunmaması halinde tercih edilen KMH faizleri ise yüzde 4.47 olarak güncellenecek.
NAKİT ÇEKMEK HAYAL OLDU
Ekonomide fiyat istikrarı sağlanması ve enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımların yanı sıra kredili ürün kullanımında da büyük bir daralma hedefleyen yeni ekonomi yönetimi, nakit avans çekimleri için yeni sınırlamalar hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda birçok banka, mevcut kart limitlerini büyük oranda düşürüp, taksitli nakit avans hizmetine son verdiğini açıklamıştı.
Tepkilerin ardından eski uygulamaya kısmen dönülmesine karşın, taksitli nakit avanslarında birçok banka en uzun vadeyi 6 ay olarak karar kılınmıştı. Faiz oranlarında yapılan değişiklikler, kararı takip eden ayın ilk günü itibarıyla geçerli olurken, geçmiş aylarda ihtiyaç kredililerine göre çok daha cazip olan nakit avans kullanmak vatandaşa sağladığı cazip avantajını büyük ölçüde bitirecek.
Kredi kartı kullanımını kısıtlamak için hayata geçirilmesi planlanan yeni hamlelerden birinin de asgari ödeme planı üzerindeki değişiklik olduğu iddia edilirken, halihazırda 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20 olan oran, 25 bin TL ve üzeri limitli kartlar için yüzde 40 olarak uygulanıyor.
Değişen faiz oranlarıyla birlikte, kesilen ekstrelerin tutarı artarken, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarını üç dönem üst üste zamanında yatırmayan müşterilerin kartları kullanıma kapatılacak.
Asgari tutarın 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde ise bankalar, tercihlerine göre müşterilerin kredi kartlarını nakit avans kullanımına kapatabiliyor.
Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte limit fark etmeksizin kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarının yüzde 35'e yükseltileceği iddia edilirken, halk arasında 'karta takla attırmak' denilen uygulama, bu değişikliğin yapılması halinde çok daha zor bir hale gelecek.