Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Gelecek Zirvesi öncesi Dünya Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi yapılıyor. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlenen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katıldığı toplantılarda önemli açıklamalar yaptı.
"KONUŞMA ZAMANI BİTMİŞTİR"
İlk olarak Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu’nun üçüncü toplantısına katılan, ardından Dünya Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi açılışında konuşan Başkan Altay, “Sabah yaptığımız toplantıda sayın Guterres’in yerel yönetimlerle ilgili söylediği sözler hepimizi cesaretlendirdi. Umarım, bu toplantılardan elde ettiğimiz neticeler, yerel yönetimlerin masanın etrafından daha çok yer almasını sağlayacak bir neticeye ulaşır. Konuşmalarda özellikle öne çıkan üç şey hakkında hepimizin ortak kanaati olduğunu ifade etmek isterim. Birincisi, artık konuşma zamanı bitmiştir eyleme geçmeliyiz. İkincisi yerel yönetimler olmadan çözüm üretmek kesinlikle mümkün değildir. Üçüncüsü de finansa erişim konusunu hep birlikte çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.
YEREL VE BÖLGESEL AKTÖRLER VURGUSU
Kamu hizmeti aktörleri olarak kurmuş oldukları yapısal entegrasyonun son derece kritik bir öneme sahip olduğuna değinen Başkan Altay, “Bu uyum, iş birliğini güçlendirerek önemli değişikliklere yol açabilir. Ancak yerel ve bölgesel yönetimlerin küresel karar alma masasında ayrı bir statüye sahip olarak deneyimlerini dile getirmeleri için küresel görünürlük ve alan elde etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle zirvenin daha iyi bir yarın için çok taraflı çözümler arayışına sadık kalacağını ve zirvenin sonunda kabul edilen ‘gelecek paktının’ yarının çok taraflı sisteminde önemli bir adım olacağına dair umudumuz hala yüksektir. Bu bağlamda yerel ve bölgesel yönetimlerin siyasi aktörler olarak uluslararası karar alma mekanizmalarına dahil olması gerektiğini ve BM ile olan ilişkilerimizde yerel ve bölgesel yönetimlerin resmi olarak sürece dahil olan aktörler olması gerektiğine dair önerimizin kabul edilmesini savunmaya devam ediyoruz. Bu zirvenin 2030 yılına kadar, kalan birkaç yılda küresel hedefleri hızlandıracak bir kilometre taşı olarak hatırlanması için küresel karar alma masasında temsil edilmesi gereken milyarlarca insana ve kendi vizyonuna sadık kalması gerekiyor” dedi. Birleşmiş Milletler Gelecek Zirvesi, 22-23 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Amerika’nın New York şehrinde gerçekleştirilecek.