Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün 'Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yerlerine Kazandırılması' projesi çerçevesinde, Bursa'daki Kızılgeyik Üretme İstasyonu'ndan 4 kızılgeyik, Yeşilova ilçesine bağlı Salda Gölü yakınlarındaki dağlık alanda doğaya salındı.
48 SAAT BOYUNCA NÖBET VE HAZIRLIK
Yaban hayatı teknikeri Aziz Güler'in bir aylık kapana alıştırma çalışmalarının ardından, DKMP 2'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri yakalama kapanına girmesi için geyiklerin başında 48 saat boyunca nöbet tuttu. Aynı anda 4 geyiğin kapana girmesiyle başlayan nakil süreci, bir hayli zorlu ve titiz bir çalışmayı gerektirdi.
YOLCULUK ÖNCESİ DETAYLI SAĞLIK KONTROLÜ
Veteriner hekimler Nihal Bilgici Yıldız ve Azizcan Sezer, kızılgeyiklerin Bursa'dan Burdur'a taşınması için gerekli sağlık kontrollerini ve muayenelerini yaptı. Anestezi uygulamasının ardından geyiklerin boynuzları, güvenli bir şekilde kesildi.
UZUN YOLCULUĞUN ARDINDAN YENİ YUVAYA
Bursa ve Burdur arasında 10 saat süren yolculukta, geyiklerin sağlığı için her türlü önlem alındı. Multivitamin, iç-dış parazit ve benzeri ilaçlar uygulanırken, yüksek sıcaklık stresine girmemeleri için ara ara mola verildi ve su ihtiyaçları karşılandı.
ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞAN KIZILGEYİKLER
Saat 03.00 civarında Burdur'a getirilen geyikler, DKMP 2'nci ve 6'ncı bölge müdürlükleri ekiplerince Salda Gölü yakınlarındaki Eşeler Dağı mevkisinde doğaya salındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, benzer projelerle Türkiye'nin zengin yaban hayatını gelecek nesillere taşımayı hedefliyor.