Türkiye'nin en büyük doğal mağarası Karain'de 500 bin yıl önce yaşayanların su ihtiyacını karşılayan, bugün de Antalya'nın en önemli su kaynaklarının başında gelen Kırkgöz Gölü, insanlık tarihinin kullanılan en eski su kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Son zamanlarda zengin iş adamlarının keyfine göre yaptığı dolgular gölü bir kez daha yol olma sürecine itti. Döşemealtı ilçesi Yeniköy Mahalle Muhtarı Ahmet Kıvrak, Kırkgöz Gölü’nün korunması ve doğal yapısının bozulmaması için İçişleri Bakanlığına resmi bir dilekçe verdi. Muhtar Kıvrak, dilekçesinde gölün çevresinde yapılan kaçak yapılaşmalar ve usulsüz müdahaleler nedeniyle gölün kuruma noktasına geldiğini belirterek yetkilileri göreve çağırdı.
ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI
Kırkgöz Gölü’nün Döşemealtı ve çevresindeki bölgeler için tarımdan sanayiye, doğal yaşamdan su kaynaklarına kadar kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Kıvrak, gölün doğal SİT alanı statüsünde olmasına rağmen ciddi ihlaller yaşandığını vurguladı. Özellikle Bıyıklı tapulama 8567 ada 4 parsel ve Yağca tapulama 8707 ada 1 parsellerde yapılan zemin dolguları, kaçak yapılaşmalar ve ruhsatsız elektrik bağlantılarıyla gölün ekosistemine zarar verildiğini ifade etti. Dilekçesini resmî kurumlara ileten Muhtar Kıvraki, acil müdahale çağrısında bulundu.
KURUMLAR GÖRMEZDEN GELİYOR
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Kıvrak, bölgedeki bazı zengin iş insanlarının, kendi arazilerini su baskınından korumak için yeni kanallar açtığını ve Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait su kanallarını delerek göle zarar verdiğini belirtti. Bu müdahalelerin gölde su birikmesini engellediğini ve yaz aylarında çiftçilerin sulama suyu bulamamasına, canlı yaşamının zarar görmesine neden olduğunu söyledi. Kıvrak, “Halkın gözünde ‘kanunlar zengine işlemiyor’ algısı oluştu. Devlet kurumları bu durumu görmezden geliyor” dedi. Muhtar Kıvrak, DSİ’nin göl çevresine yeni setler yaparak suyu elde tutmayı planladığına dair duyumlar aldıklarını da ifade etti. Bu planın gölün doğal yapısını bozacağını ve geri dönüşü mümkün olmayan bir zarar vereceğini söyledi. “Bu plan gereksizdir ve yıllardır sorunsuz işleyen gölün dengesini bozacak” diyerek bu projeye karşı olduklarını belirtti.
HALKA AÇILSIN
Kıvrak, geçmişte halkın kullanımına açık olan ancak sonradan kapatılan piknik ve dinlenme alanlarının da tekrar açılması gerektiğini dile getirdi. Kırkgöz Gölü’nün sadece tarımsal değil, sosyal bir değer taşıdığını vurgulayan Kıvrak, “Göl çevresi halkın malıdır ve korunarak herkesin kullanımına sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.