Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş listesine Antalya’dan bir işletme daha eklenmişti. Kıyma ve köftede tek tırnaklı et (at ve eşek) eti kullandığı tespit edilen Öz Kasap sahibi Ozan Gökçe, yerel bir gazeteye açıklamalarda bulunup, sorunun kendilerinden değil tedarikçilerden kaynaklandığını iddia etmişti. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yardımcı, “Bugün 700’e yakın ticaret odasına bağlı kasap var. Bu olay 700’ünü de zan altında bırakamaz. Bizim Antalya’da nasıl bir sıralamaya koyduklarını da bilmiyorum ama ben bildiğim Antalya böyle bir sıralamada olmaz. Bunlarda doğru mu, değil mi o bakanlığın işi. Bunların tahlili nasıl yapılıyor? Bakanlık numuneleri nasıl alıyor? Biz bunları bilemiyoruz" diye konuştu.
ANTALYA’DA AT VE EŞEK ETİ SATAN İŞLETMELER
Geçtiğimiz gün Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı Taklit veya Tağşiş Yapılan ile Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar listesine yeni Antalya'dan işletme daha eklemişti. Öz Kasap’a ait olan kıyma ve köftede tek tırnaklı et (at ve eşek) eti tespit edilmişti. Bu işletmenin listeye girmesiyle beraber Antalya, Türkiye'de en çok at ve eşek eti satılan üçüncü il oldu.
“BAKANLIK BUNU NASIL ALIYOR BİZ BUNLARI BİLEMİYORUZ”
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, işletmelerle alakalı açıklamalarda bulundu. Yardımcı, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde odalarına bağlı 700 tane kasap olduğunu ve 1 işletme nedeniyle bütün kasapların zan altında bırakılamayacağını belirtti. Yardımcı, "Bugün 700’e yakın ticaret odasına bağlı kasap var. Bu olay 700’ünü de zan altında bırakamaz. Bizim Antalya’da nasıl bir sıralamaya koyduklarını da bilmiyorum ama ben bildiğim Antalya böyle bir sıralamada olmaz. Bunlarda doğru mu değil mi o bakanlığın işi. Bunların tahlili nasıl yapılıyor? Bakanlık numuneleri nasıl alıyor? Biz, bunları bilemiyoruz. Geçen ay Antalya’da bir lokanta da bakanlığın listesinde yer aldı. Bu bütün lokantalarda da tağşiş mi var demek? Hayır. Ben 5 tane lokantaya et veriyorum. 1 kişi de çıktı diye bütün sektör zan altında kalmamalı” dedi.
“İSPAT ETMESİ LAZIM”
Öz Kasap’ın sahibi Ozan Gökçe ise yerel bir gazeteye konuyla alakalı açıklamalarda bulunup, eti aldıkları tedarikçilerinin değiştirdiklerini ve bu yüzden bu sorun ile karşılaştıklarını iddia etti. Bu iddialar hakkında konuşan Osman Yardımcı, “Bizim Antalya’da mezbahalarımız var. Dışardan gelen firmalarımız var. Hepsi eti getirdiği zaman sağlık raporunu, irsaliyesini ve faturasını kesiyor. Kendini bilen bir kasap, bunu fark eder. Ha anlamamışsa etmemişse onu ispat etsin. Gerçek olabilir. Belki gerçekten anlamadı. Şimdi şöyle bir şey şöyleyim,’ Ben esnafın kefiliyim.’ Bu iddialarda bulunan kişinin bunu ispatlaması gerek. Böyle bir şey olabilir. Eğer adamın hakkı yenmişse bunu ispat eder, adını temizler. Gerçekten tedarik noktasında bir sıkıntı varsa o yeri denetleriz” sözlerini kaydetti.
YARDIMCI’DAN “BIÇAK” SAVUNMASI
Daha Önce bakanlığın taklit ve tağşiş listesinde yer alan Işıklar Kasaba’nın ise tavuk doğradığı bıçakla et doğradığını için bu listeye girdiğini iddia eden Yardımcı, “Işıklar Kasabı’nda olan olay şöyle; tavuk ve dana diye biz tezgahları ayırmışız. Tavuk kestiğimiz bıçağımız, tezgahımız, her şeyimiz ayrı. Işıklar Kasabı’nda da yaşanan olayda biraz işçinin hatası var. Tavuğu parçalamış sonra gidip, o bıçakla dana etini doğramış. Gidip de bunu ispat edemezsin ki. Adamın kıymasında çıkmamış sadece kuş başında çıkmış. Demek ki oranın bıçağı ile eti doğradı, tavukta bir madde vardır bu da o testlerde çıktı” ifadelerini kullandı.