Yılın sadece Ekim ve Kasım aylarında yetişen Geyik Elması başta kalp, damar sağlığı olmak üzere kolesterole iyi geliyor. Antalya’da özellikle Finike ilçesinde yetişen bu şifa kaynağı halk pazarlarında satılmaya başlandı. Büyük ilgi gören bu bitki taze tüketildiği gibi kurutulmuş toz halinde de tüketiliyor.
UZMANLARIN ÖNERDİĞİ DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI
Antalya’da doğal olarak yetişen geyik elması, Ekim ve Kasım aylarında taze olarak tüketiliyor. Geyik Elması satışı gerçekleştiren köylü vatandaşlar, kalp, damar tıkanıklığı, şeker ve kolesterole iyi geldiği söylenen geyik elmasının sadece 2 ay bulunabildiğini anlattılar. Geyik elmasının yıllardır şifa kaynağı olarak bilindiğini aktaran satıcılar, pek çok doktorun hastalarına bu meyveyi önerdiğini belirtti.
EKİM VE KASIM AYLARINDA YETİŞİYOR
Geyik elmasının Ekim ve Kasım ayları arasında yetiştiğini dile getiren satıcılar, Antalya genelinde pazarlarda satışa sundukları geyik elmasının kilosunun 40 ile 50 lira arasında alıcı bulduğunu kaydettiler. Farklı renk ve türdeki meyvenin lezzetli olduğunu vurgulayan satıcılar, geyik elmasının vatandaş tarafından da beğenildiğini anlattılar.
GEYİK ELMASI HAKKINDA
Antalya İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından geyik elmasına yönelik köklü araştırmalar gerçekleştirildi. Geyik elmasına yönelik yapılan araştırmaya yönelik Antalya İl tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden şu açıklamalara yer verildi:
“Yabani bir meyve olan Geyik elması (Eriolobus trilobatus(Labill. ex Poiret) M. Roem.), ülkemizin kuraklığa dayanıklı, meyve kalitesi yüksek, peyzaja uygun, ilginç ve ender odunsu bir türüdür. Dünyada ve ülkemizde nadir olarak bulunan ve yüksek koruma statüsünde olan bir bitkidir. Proje ile Antalya İlinde yayılış gösteren geyik elması (E. trilobatus) türünün, biyolojik, ekolojik, morfolojik, kimyasal ve etnobotanik özellikleri detaylı olarak araştırılacak, moleküler ve palinolojik tanısı yapılacak, tehlike altında olarak belirtilen türün tohum, çelik ve doku kültürü uygulamaları ile çoğaltım olanakları belirlenerek doğadaki devamlılığı sağlanacak ve yetiştiriciliği teşvik edilecektir. Ayrıca türe ait Antalya-Gömbe’de bulunan genç populasyon 1976 yılında endemik varyete olarak (E. trilobatus var. sorgerae Browicz) bilim dünyasına tanıtılmış, 2013 yılında ise sinonim yapılmıştır. Yapılacak moleküler, palinolojik ve anatomik çalışmalar bitkinin durumuna netlik kazandırılmasında yararlı olacaktır. Çalışmanın materyalini Antalya sınırları içinde yayılış gösteren Geyik Elması türüne ait ağaçlar oluşturacak, ağaçların form bilgileri, lokasyon özellikleri ve bitki florası kayıtları alınacak ve toprak analizleri yapılacaktır. Meyve analizleri hasatta ve saman içinde olgunlaştırıldıktan sonra (halk kullanımı) olmak üzere 2 zamanlı olarak, yaprak analizleri ise çiçek döneminden 8-12 hafta sonra yapılacaktır. Planlanan laboratuar analizleri (toplam fenolik madde, flavonoid miktarı, antioksidan aktivite, C. vitamini, aroma bileşimi) ile türün meyve, yaprak ve çiçek tıbbi özellikleri belirlenecek, çoğaltım denemelerimiz ile elde edilecek veriler ise türün meyve ağacı, peyzaj bitkisi yada anaçlık olarak kültürü için temel oluşturacaktır.”