Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işverenlere sunduğu asgari ücret desteğiyle ilgili önemli bir bilgilendirme yaptı. Kurum, resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği duyuruyla işverenlere aylık 500 TL asgari ücret desteği sağlandığını ifade etti.
Asgari Ücret Desteğinden Faydalanan İşletme Sayısı 1.7 Milyonu Aştı
2023 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında toplamda 1.781.089 iş yerine 13,1 milyar TL destek verildi. 2016 yılından bu yana ise bu rakamın toplamı 64,4 milyar TL'ye ulaştı. Temmuz-Aralık döneminde de işverenlere her bir sigortalı için aylık 500 TL destek sağlanıyor.
Hangi İşletmeler Asgari Ücret Desteğinden Faydalanabilir?
SGK, 4A ( SSK) ve EK 9 (ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı ve konut kapıcılığı) “uzun vadeli” kapsamında sigortalı çalıştıran iş yerlerine asgari ücret desteği sunmaktadır. Sağlanan bu destek, işletmelerin takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarından mahsup edilmektedir.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarını, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarınızdan mahsup ediyoruz.
2023 Öncesi ve Sonrası İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
1 Ocak 2023 tarihinden önce tescil edilmiş olan iş yerlerinin asgari ücret desteğinden faydalanabilmeleri için belli başlı şartlar bulunmaktadır:
- 2023/Temmuz- Aralık aylarında/dönemlerinde aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi.
- Çalıştırdığı kişilerin sigorta primine esas kazançlarının tam olarak bildirilmesi.
- 2022/Ocak-Aralık aylarında/dönemlerinde bildirilen en az sigortalı sayısı ve üstünde bildirimde bulunulması.
2023 yılı içerisinde ilk defa tescil edilen iş yerlerinin asgari ücret desteğinden yararlanabilmeleri için de birtakım şartlar aranmaktadır:
- 2023/Temmuz- Aralık aylarında/dönemlerinde aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi.
- Çalıştırılan kişilerin sigortalı olarak bildirilmesi, bildirilen sigortalıların fiilen çalıştırılması ve sigorta primine esas kazançlarının tam bildirilmesi.
- Cari ay primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi.
- Kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması veya taksitlendirilmiş olması.
Türkiye, işverenleri desteklemek ve istihdamı artırmak için sunduğu bu teşviklerle ekonomik büyümeyi hedefliyor.