Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı bir orman köyü olan Kasımlar’da su kaynaklarının bulunduğu bölgede mermer ocakları için arama ruhsatları verilince köylüler su kaynaklarını ve ormanları korumak için harekete geçti. Karaçam ormanlarıyla ünlü Tota Dağı’nın güneyinde kalan ve köylülerin yayla olarak kullandığı bölgede verilen mermer arama ruhsatlarından birinde üretime başlanınca 2021 yılında köylülerden Hasan Demirekin TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak bölgedeki madencilik girişimlerinin durdurulmasını istedi. Demirekin’in dilekçesinde dile getirdiği talep ve önerileri dikkate alan Komisyon, 2 Temmuz’da yaptığı toplantıda sorunun yerinde incelenmesine karar verdi. 

KOMİSYON BAŞKANI SUNAY KARAMIK DİLEKÇE ÜZERİNE O KÖYE GİTTİ

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık, Komisyon üyeleriyle birlikte Isparta Valisi Aydın Baruş’un da katılımıyla mermer ocaklarını tehdidi altındaki Kasımlar köyünde inceleme yaparak başvuru sahibi Hasan Demirekin ve köylülerin talep ve önerilerini dinledi.

İLGİLİ KURUMLARIN YETKİLİLERİ DE KATILDI

Komisyon toplantısına AKP Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ile Osman Zabun, Sütçüler Kaymakamı Mahmut Korkmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, Isparta İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Abdullah Çelik ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle çevre köylerin muhtarları da katıldı. 

VALİDEN COĞRAFYALARINA SAHİP ÇIKAN KÖYLÜLERE TEŞEKKÜR

Isparta Valisi Aydın Baruş coğrafyalarına ve geçmişlerine sahip çıkan köylülere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, TMBB Dilekçe komisyonuna yapılan başvuruyla ilgili sorunu yerinde incelemek için ilgili kurum yetkililerinin vatandaşın talep ve önerilerini dinleyeceklerini belirtti. 

KOMİSYON BAŞKANI KARAMIK: ‘BURAYA SİZİ DİNLEMEYE GELDİK’

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Sunay Karamık ise Kasımlar köyünde yaptığı konuşmada köylülerin sorunlarını dinlemek için burada olduklarını belirterek, “biz buraya sizi dinlemeye geldik” dedi. Hak arama konusunda köklü bir geçmişe sahip olan TBMM Dilekçe Komisyonu’nun tarihinin 1876’ya kadar uzandığına dikkat çeken Karamık, “Bu, katılımcı demokrasinin uygulandığı bir yer demek. Vatandaşın devletle dertleştiği, sohbet ettiği, önerilerde bulunduğu, fikirlerini paylaştığı yerdir. Yani devletle vatandaşın arasındaki iletişim köprüsü demek. Biz de iletişim köprüsünü açmak için buraya hem anlatmaya hem de sizleri dinlemeye geldik” diye konuştu. 

‘YERİNDE İNCELEME KARARINI İCRA İÇİN BURADAYIZ’

Kasımlar köylülerinden Hasan Demirekin tarafından 11 Mart 2021 tarihinde komisyona sunulan dilekçeye istinaden komisyonun yerinde inceleme kararı aldığını söyleyen Karamık, “Yerinde inceleme kararını icra için buradayız” dedi. Buluşmada söz alan Kasımlar köylüleri, su kaynaklarının ve bölgenin doğasının önemine dikkat çekerek mermer ocaklarına karşı görüşlerini dile getirdi.

DİLEKÇE SAHİBİ DEMİREKİN KOMİSYONA TALEPLERİNİ ANLATTI

TBMM Dilekçe komisyonuna başvuran köylülerden Hasan Demirekin de Yukarı Köprüçay Havzası köylülerinin geçim kaynağı olan hayvancılık ve arıcılık gibi faaliyetlerin yanı sıra bölgenin biyolojik çeşitliliğinin de zarar göreceğini belirterek mermer ocaklarının açılmasına karşı çıktıklarını söyledi. Bölgede anıtsal nitelikte ağaçların da yer aldığına dikkati çeken Demirekin, Sütçüler ilçesine bağlı köylerin kaynaklarının bulunduğu Suluçayır Mevkii’nde çok sayıda mermer ocağı ruhsatı verildiğini öğrendiklerini belirterek bu bölgede mermer ocağı açılmasına karşı olduklarını belirtti. 

‘MERMER OCAKLARI BÖLGE KÖYLERİ İÇİN TEHDİT UNSURU’

Konuyla ilgili söz alan Kasımlar köyü Muhtarı Abdurrahman Kökdoğan, yaylaları, ormanları ve su kaynaklarıyla bölgenin binlerce yıllık bir yaşam alanı olduğuna dikkat çekerek Sütçüler ilçesinde birbiri ardına açılan mermer ocaklarının köylerdeki yaşamı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Çandır, Yeşilyurt, Belence, Ayvalıpınar, Yeniköy, Hacıahmetler gibi yerleşimlerin çevresinde yoğunlaşan mermer ocaklarının, son yıllarda yeni ruhsat alanlarıyla diğer köylerde de tehdit unsuru olmaya devam ettiğini vurgulayan Kökdoğan, şunları dile getirdi: 

‘GELECEMİZ İÇİN YIKICI MADENCİLİĞE SINIRLAMA GETİRİLMELİ’

“Tota Dağı ve yaylası bölge köyleri ve Kasımlar köyümüz için su kaynakları ve sağladığı orman ekosistemi bakımından yaşamsal önemdedir. Son dönemde Tota Dağı çevresinde verilen mermer ocağı ruhsatları hem canlı yaşamı hem de yöredeki köyler için tehdit oluşturmaktadır. Isparta İl Genel Meclisi’nin 2016 yılında aldığı kararda, Tota ve Dedegöl dağlarını da kapsayan bölgelerde mermer madenciliğine izin verilmemesi gerektiği yönünde tavsiye kararı alınmıştır. Yerel halkın da talebiyle alınan ancak günümüze kadar uygulanmayan bu kararın uygulanması gerekmektedir. Kasımlar köyü halkı bölgede yıkıcı etkilerini gördüğü mermer ve taş ocaklarının su kaynaklarına, ormanlara ve yerleşim alanlarına zarar vermesini istememektedir. Son yıllarda az da olsa tersine göçün başladığı yöremizdeki kırsal yerleşimlerde yaşamın geleceği açısından yıkıcı etkileri olan madenciliğe sınırlama getirilmesini talep ediyoruz.” 

KARAMIK: ‘BİR MERMER OCAĞININ RUHSATININ İPTAL EDİLDİ’

Dilekçeye konu olan bölgedeki mermer ocağı ruhsatlarıyla ilgili kurum yetkililerinden bilgi isteyen TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık’ın talebi üzerine söz konusu bölgede 4 ayrı mermer arama ruhsatı verildiği belirtildi. Bölgede faaliyete geçen ve bir süre çalışma yürüten bir mermer ocağının ruhsatının ise 2 Temmuz 2024 tarihi itibari ile iptal edildiği bilgisini paylaşan Komisyon Başkanı Karamık’ın verdiği bilgi köylüler tarafından sevinçle karşılandı. 

MİLLETVEKİLİ GÖKGÖZ: ‘SİZİN İSTEMEDİĞİNİZ HİÇ BİR ŞEYE İZİN ÇIKMAZ’

AKP Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz “Burada sizin istemediğiniz hiçbir şeye izin çıkmaz. Bunu bilin. Ne su havzasında mermer aranmasına izin veririz, ne de sizin istemediğiniz bir hususta sağlığınızı, huzurunuzu tehdit edecek herhangi bir mermer ocağı açılmasına izin vermeyiz. Sizin istemediğiniz hiçbir şey buradan geçmez, Allah’ın izniyle” diye konuştu. 

MİLLETVEKİLİ ZABUN: ‘İNSANIN HUZURU HER ŞEYİN ÜSTÜNDE’

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve Komisyon üyeleriyle birlikte iki gündür kapsamlı bir inceleme yürüttüklerini dile getiren AKP Isparta Milletvekili Osman Zabun ise “Madenlerin işletilmesi elbette önemli ama çevresinde oturan vatandaşlarımızın korunup gözetilmesi, onların huzurunu bozacak çalışmalardan uzak durulması gerekiyor. Çünkü insan huzuru her şeyin üstünde. Sayın Cumhurbaşkanımız da diyor ki; ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ Dolayısıyla bütün meselelere bakarken bu merkezden bakmak suretiyle hareket etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

‘BURADA İÇME SUYU KAYNAĞI VAR KARDEŞİM, BİZ BUNU VEREMEYİZ!’

Bölgede faaliyette olan bütün mermer ocaklarının sıkı bir takiple denetlenmesi gerektiğine de işaret eden Zabun, “Kasımlar’daki hemşerilerimizin talebinden yola çıkarak özellikle arama ruhsatı verilmeden önce ruhsat verilen alanda bu tür stratejik içme suyu kaynağı varsa bu tür yerlerde arama ruhsatının da verilmemesi de gerekiyor. Çünkü şimdi bunların arama yaptığı yere gitsek baksak, orada ağaçlar kesilmiştir, bir takım çalışmalar yapılmıştır, orada çevre düzenini bozan işler yapılmıştır. Ama çok basit bir düzenlemeyle, ‘burada içme suyu kaynağı var kardeşim, biz bunu veremeyiz! Arama ruhsatları verilmeden önce bölgedeki coğrafi koşulların mutlaka göz önüne alınması lazım” dedi. Kasımlar köyünden Hasan Demirekin’in başvurusu sonucu bölgedeki bir mermer ocağının ruhsatının iptal edilmesi sevinçle karşılanırken köylüler şimdi su kaynakları üzerinde verilen diğer ruhsatların da iptalini bekliyor. 

DİLEKÇESİNDE MERMER OCAKLARININ TAHRİBATINI ANLATTI

Hasan Demirekin’in TBMM Dilekçe Komisyonu’na 2021 yılında yazdığı dilekçede özetle şu ifadelere yer verilmişti: 

“Isparta ili Sütçüler ilçesi Kasımlar köylüyüm. Sütçüler ilçesi (eski adı Cebel/Dağlık) zengin ormanları ve endemik bitki örtüsüyle ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir beldemizdir. Köyümüzün bitişiğinde Tota Milli Parkı ve Köprü çayı havzası ve kanyonu bulunmaktadır. Yine Yazılı Kanyon Milli Parkı ve St. Paul tarihi yürüyüş yolu ve pek çok antik yapı ve eserleriyle İlçemiz ülkemizin turizmi için önem arz eden doğal ve tarihi güzellikleri içermektedir. Sebze ve meyve bahçelerimizde mermer ocaklarının oluşturduğu tozdan dolayı ürün kalitesi ve verimlilik azalmaktadır. Yine hayvancılık mera alanlarımız önemli ölçüde sınırlanmıştır. Önemli bir gelir kaynağımız olan arıcılık, bölgedeki çiçek kalitesinin bozulmasından dolayı ciddi risk altındadır. Köylerimize birkaç sene önce yapılan sıcak asfaltlı yollarımız ağır tonajlı kamyonlardan dolayı tahrip olmuş ve ciddi kamu zararı oluşmuştur.

‘ATA TOPRAKLARIMIZDA ESENLİK İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Kasımlar köyü tarımsal faaliyetle geçimini sağlayan bir orman köyüdür. Devletimize karşı bu güne kadar sorumluğumuzu hep yerine getirdiğimiz gibi Devlet tasarruflarına hep saygı içinde olduk. Bu saygımızın suiistimal edileceği endişesi içinde yaşamaktayız. Devletimizden ata topraklarımızda esenlik içinde yaşamamızın sağlanmasının haklı beklentisi içindeyiz. Kasımlar köyümüzde açılması gündeme gelen maden ocağı projesinin iptal edilmesini, yine bir çevre felaketi boyutuna gelen ilçemizdeki aşırı maden ocağı faaliyetinin sınırlanmasını ve maden ocaklarından kaynaklı çevresel zararların boyutlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenip uygulamaya geçirilmesini için gereğini yüksek makamınızdan arz ederiz.”  

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ