Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Işıkhan, aralık ayında işçi ve işveren temsilcilerini davet ederek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını başlatacaklarını söyledi. Işıkhan, şunları kaydetti:

"Her zaman söylediğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek bizim için en temel ilke olacak. Bu şekilde bir planlama içerisindeyiz inşallah. Tabii ki her tarafı dinleyeceğiz. Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Sosyal diyalog mekanizmasıyla bu şekilde harekete geçeceğiz. Ben katkı getireceğine inanıyorum. Çalışma hayatıyla ilgili sorunlar varsa biz de bu sorunları çözmek için gayret edeceğiz, daha müreffeh bir ülke için."

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Çalışanlara işverenler tarafından ödenen minimum maaş tutarı, günlük bazda belirlenir. İşçilerin günlük kazancı hesaplanırken ise temel ihtiyaçlara ilişkin güncel piyasa fiyatları dikkate alınır. Belirlenen bu tutar üzerinden saat başı ücret hesaplaması yapılır. Ayrıca iş başı, haftalık veya aylık olmak üzere de minimum maaş ödemeleri ayarlanır. İşverenler, çalışanlarına yapılan güncel düzenlemelere bağlı kalarak verilebilecek minimum maaşı ödemekle yükümlüdür. 

Çalışanlara yapılan minimum ücret ödemelerinin belirlenmesinde iş kolu ayrımı yapılmaz. Ayrıca yapılan gerekli maaş ayarlamaları sadece 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olan çalışanları kapsamaz. Bunun yerine her türlü işçinin çalıştığı bütün çalışma kollarını kapsayacak şekilde maaş düzenlemesi yapılır. Yasal olarak faaliyet gösteren tüm iş alanlarında çalışan bireylere belirlenen asgari maaşın ödenmesi zorunludur.

Kadın girişimcinin ürünleri dünyada yok satıyor Kadın girişimcinin ürünleri dünyada yok satıyor

Asgari Ücreti Kim Belirler?

Çalışanlara ödenecek minimum maaş tutarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücret belirleme görevini üstlenen bu komisyon, her yıl toplanır. Yapılan toplantılar neticesinde belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari maaş tutarı belirlenerek kamuoyu ile paylaşılır. İlgili komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından tespit edilen üyelerden birinin başkanlığında toplanır. Bahsi geçen komisyonda yer alan kişiler şöyledir:

  • ÇSGB Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı
  • ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı
  • Hazine Müsteşarlığı temsilcisi
  • En çok üye sayısına sahip işçi kuruluşundan 5 temsilci
  • En çok üye sayısına sahip işveren kuruluşundan 5 temsilci
  • Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı
  • Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından asgari maaş konusuyla ilgili dairenin başkanı veya yetkilendirilen bir görevli
  • Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonundan en az 10 üyenin katılımı sonucunda oy çokluğu ile karar alınır.

Yapılan oylamanın eşit çıkması hâlinde ise komisyon başkanının bulunduğu tarafın görüşü kabul edilir. Söz konusu toplantılardan çıkan asgari maaş kararı kesindir. Bu karar bilgilere ve belgelere dayandırılarak verilir.