Türkiye 6 Şubat depremleri sonrası zor bir dönemden geçerken hükümet depremde meydana gelen ekonomik zararı karşılamak için pek çok kalemde vergi artışına gitti.

Vergi artışları başta akaryakıt olmak üzere pek çok ürünün fiyatını ulaşılamaz seviye getirirken Erdoğan’a yakın ekonomist  Necmettin Batırel’den çarpıcı bir iddia daha geldi.

İşte Batırel’in paylaşımı:

Herkes merak ediyor, akaryakıt fiyatları neden sürekli artıyor diye. 28 Mayıs’ta benzinin litresi 20.57, motorinin 19.40 TL idi. Son zamla birlikte İstanbul’da motorinin litresi 36.42, benzinin 36.09 TL oldu. 2 ayda motorine %88, benzine %75 zam yapıldı. Peki bu artış neden yapıldı? Bir defa özel tüketim vergisi litre başına 2.5’tan 7.2’ye yükseltildi. Otomatik olarak 5 lira arttı. 28 Mayıs’ta 19.97 TL’den işlem gören dolar kuru serbest bırakılınca 26.96 TL’ye yükseldi, iki ayda Türk Lirası dolar karışışında %35 değer kaybetti. 28 Mayıs’ta 76 dolardan işlem gören Brent petrol 85 dolara çıktı. ÖTV, %19 kur farkı %35,, %12 petrol farkı.. Bunları alt alta topladığınızda maliyet %66 yükseldi., Ayrıca uzun süredir aşırı yükselmemesi için akaryakıta uygulanan sübvanse kaldırıldı..

Bir taraftan bütçe geliri arttırılmaya çalışılırken diğer taraftan enflasyonla mücadele adına ekonomi biraz soğutulmaya çalışılıyor. Benzin ve motorinle çalışan otobüs, dolmuş, vapur, tren, uçak gibi ulaşım araçları bu yakıtları kullandığı için onların ücretleri de artıyor.

Kaynak: Yeni Akit