CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Aksulu çiftçinin HES’ler yüzünden mağdur olduğunu ifade ederken, Kaya ise, “Suya en çok ihtiyaç duyulan yaz döneminde mağduriyetlerin artmaması için DSİ’nin bir an önce müdahale etmesi gerekmektedir. Kapalı devre sulama sistemine geçilsin. Çiftçinin dönüm başına sulama ücretleri makul seviyeye çekilsin” çağrısında bulundu.

TARIMIN LOKOMOTİFİ AKSU'DA TARLALAR SUSUZ KALDI 

Küresel ısınma ile birlikte su kaynakları tek tek kurumaya başladı. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Antalya’da tarımının lokomotifi Aksu ilçesinde pamuk tarlaları susuz kaldı. Antalya’nın en önemli su kaynakları arasında yer alan Karacaören Barajı üzerine yapılan HES’ler yüzünden ilçenin topraklarının susuz kaldığı ifade edildi. Çiftçiler HES’lerden elektrik üretmek için kışın denize bırakılan suyun boşa aktığını ifade ederek, bu suyun depolanarak yazın kendilerine verilmesini istedi. İlçede su sorununun 2015 yılında başladığını ifade eden Aksu Kent Konseyi ve Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, “Üretimde kullanılmayan hiçbir su asla ve asla bir elektrik üreten HES tarafından kullanılamaz. 2017'den bu yana ilçemizde açık tarım arazileri susuzluk çekmektedir. Artık gelen su seralara bile kırk kanaat yetmektedir” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

“HES’TEN KAYNAKLI SU KAYNAKLARININ AZALMASINDAN DOLAYI MAĞDUR OLUYORLAR"

Bu çağrının ardından CHP heyeti su sorununun en fazla yaşandığı Kundu Mahallesine çıkarma yaptı. Köy meydanında çiftçiler ile görüşen heyet, ilçede kapalı devre sulama sistemine geçilmesini talep etti. Bu görüşmenin ardından CHP heyetinde yer alan Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar ve Aykut Kaya çiftçilerin tarımsal sulamada yaşadığı sorunları TBMM oturumuna taşıdı. HES’lerin yarattığı tahribatın sonucunu Antalya çiftçisinin çektiğini dile getiren Aliye Coşar, “Aksulu çiftçilerimiz Karacaören Barajı üzerine yapılan HES’ten kaynaklı su kaynaklarının azalmasından dolayı mağdur oluyorlar. Maliyetler yüzünden üretimin düştüğü bu dönemde tüm zorluklara rağmen üretim yapan çiftçilerimiz, bir yandan da tarımsal sulamada zorluklar yaşıyorlar. 2018 yılında Sulama Birliklerinin yapısının değiştirilerek kayyumla yönetmeye başladınız. Yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçi mağdur oldu. Aksulu çiftçiler acil çözüm bekliyor” dedi. 

“DSİ’NİN BİR AN ÖNCE MÜDAHALE ETMESİ GEREKMEKTEDİR" 

Çiftçilerin maliyetler yüzünden sıkıntıda olduğunu ifade eden Kaya ise, “Su olmayınca bir de birim alandan elde edilen verim düşüyor. Suya en çok ihtiyaç duyulan yaz döneminde mağduriyetlerin artmaması için DSİ’nin bir an önce müdahale etmesi gerekmektedir. Arazi toplulaştırmaları tamamlanan arazilerin alt yapılarının tamamlanması, yollarının açılsın. Kapalı devre sulama sistemine geçilsin. Dönüm başına sulama ücretlerinin makul seviyeye çekilsin” sözlerine yer verdi. 

“AKSU ÇAYINDAN DENİZE BOŞA AKTI" 

Aksu Üretici Birliği ve Aksu Kent Konseyi Başkanı Turan Şahin, su sorununun 2015 yılında başladığına dikkat çekti. Şahin, “Su sorunu 2017 yılında kendisini belli etti. Eğirdir’den Karacaören’e boşaltılan su o bölgedeki HES’ler tarafından tarımda kullanılmadan elektrik üretildi. Karacaören'den Aksu sulama kanallarına dağılan su kış döneminde bir dürbün ve haftada 3 gün yeterli oluyordu. Karacaören Güloluk arasındaki HES’lerden kış döneminde elektrik üretmek için yıllarca Aksu çayından denize boşa su aktı” dedi. 

“2017'DEN BU YANA İLÇEMİZ OVASI SUSUZLUK ÇEKMEKTEDİR" 

Şahin, “Geldiğimiz noktada barajların su seviyesi düşerek, son yıllarda yaşadığımız yağış oranın düşmesi ile birlikte susuzluk üreticimizi vurdu. Aksu Kaymakamı bu konuyla alakalı inceleme başlatma kararı aldı daha sonra bu konuda herhangi bir sonuç vermedi. Baraj sularının birinci önceliği vatandaşın içme suyunu karşılanması ikinci önceliği tarımda kullanılmasıdır. Tarımda kullanılmayan hiçbir su asla ve asla bir elektrik üreten HES’ler tarafından kullanılamaz. 2017'den bu yana ilçemiz ovası susuzluk çekmektedir bugün gelinen noktada artık gelen su seralara bile kırk kanaat yetiyor. Önümüzdeki süreçte kuraklık devam ederse pamuk, mısır, lahana, brokoli, karpuz, kavun, patlıcan açık tarla kabağı gibi ürünler ekilmeyecek” ifadelerine yer verdi. Şahin, Altıntaş’ta artan konutların suyunun Aksu’dan karşılanması durumunda tarımın biteceği uyarısında bulundu.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN