Son zamanlarda sosyal medyada pek çok kişinin boğazına takılan gıdalardan heimlich manevrası ile kurtarıldığını görüyoruz. Bu kurtarma anı görüntülerinin sosyal medya platformlarında paylaşılması hem manevranın ne olduğuna hem de nasıl yapıldığına dair soruları gündeme getiriyor.

Hayat kurtaran bir ilk yardım olan Heimlich manevrası nedir sorusunu detaylarıyla açıkladık!

Heimlich Manevrasi 4

Heimlich Manevrası Nedir?

Herhangi bir şey tükettiğiniz esnada boğazınıza aniden bir şey kaçma olasılığı oldukça yüksek. Ani bir şekilde nefes almanızı engelleyebilecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bu durumun kurtarıcısı olarak Heimlich manevrası biliniyor.

Solunum yolunu tıkayan cismin çıkarılmasında etkili bir yardım şekli olan bu manevraya ismini ABD’li bir doktor vermiştir. 1974 yılında özellikle de Acil Tıp alanında büyük bir devrim yaratan manevranın mucidi Henry Heimlich’tir.

Heimlich manevrası ne demek diye sorulduğunda ise cevap, boğaza kaçan yabancı cisim için karın bölgesinde basınç yaratarak yapılan müdahaleyi kapsar.  

Heimlich Manevrasi 3

Heimclih Manevrası Nedir Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası uygulamak aslında önemli bir tekniktir. Bu sebeple de adımlara birebir uymak manevranın yapıldığı kişi için de hayati bir unsurdur.

Heimlich manevrası nedir sorusunun cevabının ardından şimdi de nasıl uygulandığını anlatalım. Heimlich manevrası için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Boğazına bir cisim takılan kişiyi öncelikle sakinleştirmeye çalışın ve onaylarını alın. Eğer kişi hiç konuşamayacak derecede tıkalı ise direkt olarak yardıma başlayın.
  • Yardım edeceğiniz kişinin arkasına geçin ve ellerinizi birleştirerek bir yumruk oluşturun.
  • Yumruğunuzu kişinin göbek deliğinin hemen üstüne yerleştirin.
  • Hızlı ve kontrollü olmanın büyük önemde olduğu bu uygulamada yumruğunuzu yerleştirdiğiniz konumda içeri ve yukarıya doğru bastırın.
  • Bu manevrayla cisim çıkmazsa, işlemi tekrarlayın. Fakat kişinin baygınlık geçirmesi ya da bilincini kaybetmesi gibi durumlar söz konusu olursa, profesyonel yardım çağrısı yapmalısınız.

Heimclich Manevrasının Uygulandığı Durumlar

Heimlich manevrası nedir ve ne zaman kullanılır diye sıklıkla sorulur. Her boğazına bir cisim kaçan kişi için bu manevraya gerek olmayabilir. Fakat kişinin bilince yerinde olmasına karşın soluk borusun kaçıp sıkışmış bir cisim nedeniyle boğulma riskiyle karşı karşıya kalmışsa, tercih edilen ilk müdahaledir.

Heimlich Manevrasi 2

Heimclih Manevrası Kime Uygulanır?

Heimlich manevrasının uygulanabileceği kişilerin en temel özelliği kendi kendine nefes alamasa ve boğulma refleksi gösterse de bilinci açık olmasıdır.

Heimlich manevrası nedir denildiğinde, kişi eğer boğazına takılan cisim sebebiyle rahat konuşamıyor, nefes alamıyor ve öksüremiyorsa, çok yüksek ihtimalle boğulma davranışı gösterir. Bu durumlarda Heimlich manevrası uygulanır.

Heimclih Manevrası Kimlere Uygulanmaz?

Heimlich manevrası nedir anlattık. Şimdi de herkese bu müdahalede bulunamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Öncelikle boğazına cisim takılan bir kişinin bilinci açık değilse, Heimlich manevrası uygulamamalısınız.

Heimlich Manevrasi

Bebeklerde Heimlich Manevrası 

Bebeklerde soluk borusunda gerçekleşen herhangi bir tıkanıklık doğrultusunda Heimlich manevrası hayat kurtarabilir.Fakat bebeklerde uygulanan bu müdahale, yetişkinlere göre daha farklıdır. Ayrıca uygulanabilmesi için bebeğin en az 1 yaşını doldurması gereklidir.

Bebeğin göğsü el ile çenesi de parmaklarla kavranır. Bebek bu şekilde tutulacak şekilde öne doğru eğilir. Serbest elin avuç içiyle bebeğin sırtına hızlı ve kuvvetli şekilde 5 defa olmak üzere vurulur. 

NOT: Bebeklerde yapılacak olan Heimlich manevrasının genellikle sağlık profesyonelleri tarafından ya da ilk yardım konusunda deneyimli biri tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. 

Heimlich Manevrasi 6

Heimclih Manevrasını Kişi Kendi Kendine Yapabilir Mi?

Nefes borusu tıkanan bir kişi eğer bu durum yaşandığında yalnızsa, kendi kendine de Heimlich manevrası yapabilir.

Tıpkı başkasına yapar gibi öncelikle ellerini yumruk şekline getirerek göbek ve kaburgalar arasına yerleştirmelidir. Bu yumruğu sert bir köşeye (sandalyenin veya mutfak tezgahının kenarı gibi) dayamalıdır. Ardından yumruğunu içe ve yukarı doğru olacak şekilde kendini bastırmalıdır.

Heimlich manevrası nedir ve nasıl yapılır anlattık. Bu manevrayı hiç tanımadığınız bir insana uygularken oldukça dikkatli olmalısınız. Ayrıca kişinin bilincinin açık olduğundan da tamamen emin olmalısınız

Muhabir: Duygu Tekin