Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi havuzlar, aslında fark edilmeden tehlike saçıyor. AKDENİZ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Coşkun Usta, havuzları dezenfekte etmek için kullanılan kimyasalların, vücut sıvıları, dışkı ve idrarla birleşince kanserojen reaksiyonlar oluşturduğuna dikkat çekiyor.
"Aslında havuzları zehirliyoruz. Vücut sıvıları, dışkı ve idrar ile bu kimyasallar birleşince reaksiyonlar ortaya çıkıyor. Özellikle klorda. Kanserojen maddeler ortaya çıkıyor. Bu suya girilir mi? Evet giriyoruz."
OZONLA TEMİZLİK: DAHA AZ ZARARLI BİR YÖNTEM
Prof. Dr. Usta, havuzların temizliği için ozon kullanılması gerektiğini vurguluyor. Klorun güneşle etkileşime girmesi sonucu ciltte lekelenmelere ve kimyasalın idrarla birleşerek kanserojen maddeye dönüşmesine neden olduğunu belirtiyor. Ozonun ise bu tür zararlı etkilerinin olmadığını ifade ediyor.
VATANDAŞLAR NE DİYOR: DENİZ Mİ HAVUZ MU?
Tatile gelen yerli ve yabancı turistler, bu bilgiler ışığında havuz yerine denizi tercih ediyorlar. Kimi alerjisi olduğunu, kimi ise kimyasalların sağlık sorunlarına yol açtığını düşünüyor. 13 yaşındaki Defne Ümmüzer gibi genç bireyler de deniz yönünde tercih kullanıyor.
"Denizde hem güneşten vitamin alıyoruz. Daha sağlıklı deniz. Havuzların içinde çok kimyasal var." - Nigar Aygül Lekesiz
HİJYENİK MİKROP YOK MU? DENİZ VE HAVUZ FARKI
Havuzlardaki kimyasal temizliğin, mantar gibi hastalıklara sebep olduğunu düşünen Gülhan Aygül gibi vatandaşlar da mevcut. Havuzların içerisinde kimyasal olduğunu bilip, bununla yüzmenin hijyenik olmadığını düşünüyorlar.