Deprem sonrası oluşan barınma sorununu çözme amacıyla sivil toplum kuruluşlarınca Hatay'da Antakya Expo Alanı'na kurulan 280 konteynerlik barınma alanı, UNDP'nin desteğiyle daha yaşanılabilir bir hale dönüştürüldü. UNDP, burada yürütülen projede arıtma sistemiyle içme suyu temin edildi, atık su arıtma tesisi kuruldu, çamaşır ve kurutma makineleri yerleştirildi. Ayrıca, 280 konteynerin tamamına klima takılarak, konaklayanların yaşam kalitesi artırıldı.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, projeyi anlatırken, "çevre kirliliğini önlemeyi ve yerleşim alanlarını iyileştirmeyi" amaçladıklarını belirtti.

JAPONYA HÜKÜMETİNDEN FİNANSAL DESTEK

Louisa Vinton, çalışmaların Japonya hükümetinden sağlanan destekle finanse edildiğini belirtti. Desteklenen projeler arasında, "Türkiye'deki depremde ağır yıkıma uğrayan 11 ildeki kentlere, topluluklara, kırılgan gruplara yönelik sosyal hizmetlerin tekrar başlatılması, atık yönetiminin iyileştirilmesi, tehlikeye giren kültürel mirasın korunması, mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve küçük işletmelerin faaliyetlerine yeniden başlayabilmesi için devlet kurumları, belediyeler ve yerel sivil toplum kuruluşlarına destek" olduğunu belirtti.

MERT FIRAT'TAN İHTİYAÇ HARİTASI

İhtiyaç Haritası'nın kurucu ortağı ve UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi olan oyuncu Mert Fırat ise ailelere kalıcı konutlara taşınıncaya kadar daha iyi koşullar sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Fırat, plastik atık oluşumunu önlemek amacıyla 10 bin yeniden kullanılabilir cam şişesi ve galvanizli çöp konteynerleri temin edildiğini dile getirdi. Kahramanmaraş'ta Ağustos'ta açılacak olan yeni konteyner kent için de aynı türden yardımların sağlanacağını belirtti. Depremzedelere yardım elini uzatan UNDP'nin bu projeleri, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen etkileyici bir örnektir. İhtiyaçların karşılanması ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi çabaları, toplumun en zor anlarında bile dayanışma ve yardımseverliğin ne denli önemli olduğunu hatırlatmaktadır.

Kaynak: AA