Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal hizmet modelleri kapsamındaki evde bakım yardımının temmuz ayı memur maaş katsayısına göre yapılan artışla 4 bin 336 liradan 5 bin 97 liraya çıkarıldığını belirterek, “Yardımdan yararlanan 568 bin tam bağımlı vatandaşın evinde bakım veren yakınlarına bu ay toplam 2.8 milyar lira ödeme yaptık” dedi.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Ödemeyi alabilecek akrabalar şöyle: Üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri,

Kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri,

Kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri,

GELİR ŞARTI ÖNEMLİ

Bakım maaşı alabilmek için aranan en önemli şart gelir durumu. Evde bakım parası almak için paranın ödeneceği kişiyle birlikte yaşayan hane halkının, tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor.

Buna engelli kişi de dahil. Bu tutar bu yıl sonuna kadar kişi başı 7 bin 61 lira ve her yıl asgari ücrete göre belirleniyor.

Bir başka deyişle 4 kişilik ailenin aylık toplam geliri 28 bin 244 liranın altındaysa bu maaşa başvurma hakkı var. Bakıma muhtaç kişinin sağlık durumu da raporla belgelenmeli.

Bunun için sağlık kurulu tarafından düzenlenen ‘yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu’, raporda da ‘ağır engelli’ ibaresinin yazması gerekiyor.

Muhtaçlıkta yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.

BAŞVURU NEREYE?

Rapor almadan önce ‘Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü’ne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılır.


Evde bakım yardımı her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara geçiyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.

SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYANA
Devlet, düşük gelirli birey ve aileleri ihtiyaçlar doğrultusunda destekliyor. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlı vatandaşlar için de her ay ödeme yapılıyor.


Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 liradan 1.874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükseldi.

Diğer yandan 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1.594 liradan 1.874 liraya çıkarıldı.

Maddi durumu iyi olmayan ve sosyal güvencesi olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara da 2 bin 348 lira tutarında 65 yaş aylığı bağlanıyor. Maaş başvurusu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) yapılıyor.

65 YAŞ MAAŞINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

65 yaşını doldurmuş olan,

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,

Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

65 YAŞ MAAŞI ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır:

Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.

İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır. Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir.

SGK alınan belgeleri inceler ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verir.65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (VASİ) yapılması için mahkemeden VASİ’lik kararı alınır. Vasi olan kişinin başvuruda dikkat etmesi gerekenler:

Aylık Başvurusunda Bulunurken;

Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına

Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna

Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,

Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına

Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

65 YAŞ AYLIĞI NASIL VE NE ZAMAN ALINIR?

Aylık bağlama işlemleri, Mal müdürlükleri/ Defterdarlıklar tarafından tüm belgelerin Genel Müdürlüğümüze eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılmaktadır. Eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemleri uzamaktadır.

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.

Kaynak: Vatan