Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ile Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) iş birliğinde, Korkuteli Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” projesi kapsamında gazeteciler, Türkiye’nin mantar üretim merkezi Korkuteli’ni ziyaret etti. Projenin ikinci durağı olan Korkuteli gezisiyle gazeteciler, ilçenin tarımsal üretim potansiyelini yerinde görerek mantar üretim süreçlerini detaylı bir şekilde inceledi.
SEYİR TERASINDA KAHVALTI
Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, Etkinlik sabah saat 09.00’da Antalya’dan hareketle başladı. Katılımcı gazeteciler, Korkuteli’ne kuşbakışı hâkim olan Seyir Tepesi’nde yer alan Seyir Park Restoran’da kahvaltı yaptı. Doğayla iç içe bir ortamda gerçekleşen kahvaltının ardından kısa bir yürüyüş gerçekleştirildi. Korkuteli’nin sosyoekonomik gelişim süreci hakkında bilgiler alındı.
SÜRECİ YAKINDAN GÖRDÜLER
Programın en dikkat çeken bölümü, Türkiye’nin mantar üretiminde öncü konumda bulunan Korkuteli’ndeki üretim tesislerinin ziyaret edilmesi oldu. Katılımcılar, Özdallar Mantar ve Ersanlar Mantar üretim tesislerinde son yıllarda yaygınlaşan mantar üretim süreçlerini yerinde görme imkânı buldu. Ziyaret sırasında gazetecilere üretim sürecinin tüm detayları aktarıldı. Özdallar Mantar Genel Müdürü Erdem Cengiz, kompost üretimi, pastörizasyon işlemleri, mantarın gelişim süreci ve pazarlama aşamaları hakkında bilgi verdi.
İYİ TARIM UYGULAMALARI
Kültür mantarı üretiminin Antalya Korkuteli merkezli önemli oyuncularından Özdal Kompost A.Ş (Dal Mantar), 2007’de 15 bin metrekare alanda faaliyete geçti. Aradan geçen 17 yılda hacmini 135 bin metrekareye yükselten Özdal Kompost A.Ş, tesislerinde 100 üretim odasında aylık 350 ton mantar yetiştiriyor. Özdal Kompost A.Ş Genel Müdürü Erdem Cengiz, “Kültür mantarı üretimlerimizi İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve GLOBAL G.A.P sistem normlarına uygun olarak yapılıyor.’’ dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ
İyi Tarım Uygulamalarına göre üretilen ve üretimin hiçbir aşamasında zararlı kimyasal kullanılmayan taze kültür mantarlarının, hijyen kurallarına uygun günlük toplandığına dikkat çeken Erdem Cengiz, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin önde gelen marketlerine, zincir restoranlarına, yemek şirketlerine ve kamuya üretim yapıyoruz.” Tarımsal üretimde maliyetlerin büyük bölümünü enerjinin oluşturduğunu ifade eden Cengiz, maliyetleri azaltmak için güneş enerjisi sistemlerine ağırlık verdiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Altyapımızı GES’e uygun geliştiriyoruz. Mevcut tesislerimizde, GES’e uygun alt yapı değişiklikleri yapıyoruz.”
BAKTERİLERDEN ARINDIRILIYOR
Cengiz, “Kompost üretiminde kullandığımız samanları özel organik materyallerle karıştırarak havalandırıyoruz. Kompostlar yaklaşık 20 gün boyunca olgunlaşma sürecinden geçiyor. Ardından pastörize tünellerine alınıyor ve burada zararlı bakterilerden arındırılıyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra kompostlar paketlenerek müşterilere gönderiliyor. Ürettiğimiz mantar Türkiye’nin birçok bölgesine ulaşıyor.” dedi. Tesisin 2003 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini belirten Cengiz, üretim süreçlerinin sürekli olarak modernize edildiğini de vurguladı.
LEZZETLİ VE KALİTELİ MANTAR
Korkuteli ilçesinin Türkiye’nin mantar ihtiyacının yaklaşık yüzde 54’ünü karşıladığını ifade eden Cengiz, “Yılda ortalama 25 bin ton mantar üretimi yapılan ilçede yaklaşık 5 bin kişi doğrudan ya da dolaylı olarak bu sektörden geçimini sağlıyor. Karasal iklim özellikleri ve yüksek rakımı sayesinde lezzetli ve kaliteli kültür mantarı üretiminin yapılabildiği Korkuteli, bu özellikleriyle “Mantarın Başkenti” unvanını kazanmış durumda.” sözlerine yer verdi.
DEVAM ETTİRECEĞİZ
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, etkinliğin ardından yaptığı açıklamada, “Bu projeyle üyelerimiz arasında dayanışmayı artırmak istiyoruz. Aynı zamanda şehrimizin ekonomik ve kültürel değerlerini öne çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün burada mantar üretimini yerinde inceledik. Bu tür organizasyonları her ay farklı bir ilçede devam ettireceğiz. Gelecek ay Finike’ye giderek meşhur Finike portakalını tanıtacağız. Bu projeye katkı veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz.” dedi.
400 BİNE KADAR ÇIKIYOR
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ise yaptığı konuşmada ilçenin tanıtımı konusunda daha fazla adım atacaklarını söyledi. Caran, “Antalya yaz aylarında dünyanın dört bir yanından turist ağırlarken, biz de Antalyalıları ilçemizde misafir ediyoruz. Nüfusumuz yaz aylarında 400 bine kadar çıkıyor. Yüzölçümü geniş olan ilçemiz, tanıtım konusunda geri planda kalmıştı. Artık bu durumu değiştirmek istiyoruz. Gençlerimizin ilçemizi terk etmesini istemiyoruz. Korkuteli’nin doğası, havası ve üretim potansiyeliyle ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu göstermek istiyoruz,” şeklinde konuştu.
HEPİMİZİN SORUMLULUĞU
Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) Başkanı Bilal Köleoğlu da projeye destek vermeye devam edeceklerini belirterek, “Yerel değerlerimizi tanıtmak ve bu değerlerin ekonomiyle buluşmasını sağlamak istiyoruz. Üretimi ve üreticiyi desteklemek hepimizin sorumluluğu.” dedi.
DESTEK PLAKETİ
Ziyaret Korkuteli’nin coğrafi işaret belgeli Karyağdı Armudunun depolandığı tesislerin incelenmesi ile sona erdi. Ziyaretin ardından Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ve Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) Başkanı Bilal Köleoğlu’na desteklerinden dolayı plaket taktim etti.