Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde İSİG Meclisi, İş Cinayeti Raporu’nu açıkladı. 2 yıl önce meydana gelen büyük depremin ardından, yeniden inşa faaliyetleri hızla başladı. Ancak bu süreçte, en az 169 inşaat işçisinin hayatını kaybetmesi, iş güvenliği konusundaki ciddi eksiklikleri gözler önüne serdi.

KAZALARIN ÇOĞU ÖNLENEBİLİR

İSİG Meclisi’nin raporuna göre deprem bölgesindeki iş cinayetlerinin en önemli nedenleri arasında yüksekten düşme, ezilme/göçük ve elektrik çarpması yer aldı. Raporda kazaların çoğunun, basit ve ucuz güvenlik önlemleri ile önlenebileceği vurgulandı. Ancak aşırı çalışma saatleri, güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve sendikal örgütlülüğün eksikliği, bu ölümlerin artmasına neden olduğu belirtildi.

EN FAZLA ÖLÜM GAZİANTEP VE ADIYAMAN’DA 

İnşaat işçilerinin hayatını kaybettiği şehirlerin dağılımı ise dikkat çekici. Gaziantep, Adıyaman ve Hatay gibi iller, en fazla iş cinayetinin yaşandığı bölgeler olarak öne çıktı. Gaziantep'te 26, Adıyaman’da 23, Hatay’da ise 21 işçi hayatını kaybetti. Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi şehirlerde de ölümler ciddi boyutlara ulaştı. Özellikle Adıyaman Merkez İndere (Zey) Köyü TOKİ inşaatlarında son 10 ayda 10 işçinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

ÇOCUKLAR, GENÇLER VE GÖÇMEN İŞÇİLER RİSK GRUBUNDA

Bölgedeki iş kazalarında dikkat çeken bir diğer husus ise yaş gruplarının ve göçmen işçilerin oranının yüksekliği. Son verilere göre, 18-29 yaş arası genç işçiler ile 50 yaş üstü yaşlı işçiler, Türkiye genelindeki ölümlerden oransal olarak daha fazla etkilendi. Ayrıca bölgede en az 7 çocuk işçinin hayatını kaybetmesi, çocuk işçiliği ve kayıt dışı çalıştırmanın boyutlarını gözler önüne serdi. Bunun yanı sıra, 7 Suriyeli, 4 İranlı, 1 Cezayirli ve 1 Iraklı olmak üzere toplam 13 göçmen işçi hayatını kaybetti.

ÇALIŞMA KOŞULLARI: AĞIRSIZLIK, HİJYEN EKSİKLİKLERİ VE ELEKTRİKSİZLİK

Deprem bölgesindeki şantiyelerde, sadece iş cinayetleri değil, ciddi iş güvenliği sorunlarıyla öne çıkıyor. İşçiler, aşırı yoğun çalışma saatlerinin yanı sıra kötü koşullarda yaşamaya mahkûm. Onlarca işçi, tek bir konteynerde kalıyor, mutfak, tuvalet ve hijyen gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Elektriksiz konteynerlerde duş alma ve ısınma imkânı da bulunmuyor. Çalışma ortamlarının bu kadar kötü olması, iş kazalarının artmasına neden oluyor.

OCAK AYINDA 15 KADIN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ 

Ocak ayında 15 kadın işçi, iş yerinde hayatını kaybetti. Kadın işçilerin 8’i konaklama, 3’ü cam, 1’i metal, 1’i lojistik, 1’i sağlık ve 1’i genel işler işkolunda çalıştığı tespit edildi. Hayatını kaybeden kadınların isimleri: 30 Ocak’ta Denizli Pamukkale’de 08.25 sularında Beycam cam imalat fabrikası işçilerini taşıyan servis minibüsünün alt geçitte devrilmesi sonucu 55 yaşındaki Elif Karadağ, 45 yaşındaki İlkay Tosun ve 41 yaşındaki Dilek Sarı; 21 Ocak’ta Bolu Seben’de Grand Kartal Oteli'nde 02.40 sularında çıkan yangında 27 yaşındaki Eslem Uyanık, 25 yaşındaki Esra Nazik, 24 yaşındaki Dilara Ermanoğlu ve 25 yaşındaki Şevval Şahin; 18 Ocak’ta İstanbul Ataşehir’de 03.30 sularında The Hera Business Hotels & Spa Oteli’nde çıkan yangında 30’lu yaşlardaki işçiler Kenyalı Ann Wangui Muchoki, Endonezyalı Sri Yuni Wahyuni ve kimliğini öğrenemediğimiz bir göçmen işçi hayatını kaybetti. 

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA

Ocak ayında Türkiye’nin 47 şehrinde ve yurtdışında yedi ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildi. İşte illere göre hayatını kaybeden işçi sayıları: 30 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Ankara’da; 8’er ölüm Denizli ve Konya’da; 7 ölüm Adana’da; 6’şar ölüm İzmir ve Malatya’da; 5’er ölüm Antalya, Bursa ve Sakarya’da; 4’er ölüm Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bolu, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Mersin’de; 3’er ölüm Amasya, Hatay, Kırşehir, Manisa, Zonguldak ve İsrail’de; 2’şer ölüm Çorum, Elazığ, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun ve Şırnak’ta; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Bartın, Erzurum, Giresun, Isparta, Kayseri, Kütahya, Mardin, Muş, Niğde, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Yalova, Yozgat, Bulgaristan, Filistin, İran, Kuzey Kıbrıs, Romanya ve Suudi Arabistan’da meydana geldi.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN