Dubai çikolatası son günlerin en popüler tatlısı haline geldi. Marketlerde tutun kafelere kadar bu tatlı artık her yerde satılır hale geldi. Hatta tatlı o kadar büyük bir popülerliğe ulaştı ki firmalar artık sokaktaki biblodalar Dubai çikolatası reklamı vermeye başladı. 

KİMYASAL MADDE İÇEREN FISTIKLAR GÜMRÜKTEN GERİ ÇEVRİLDİ 

Dubai çikolatası bu kadar popüler olması sonucu tatlı hakkında bazı spekülasyonlar da yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den İtalya’ya gönderilen Antep fıstıklarında normal değerin 7 ila 9 kat üstünde aflatoksin tespit edildi. Yapılan bu tespit sonrası Antep fıstıkları, kabul edilmedi ve gümrükten geri gönderildi. Ardından çıkan spekülasyonalar göre geri gönderilen bu fıstıklar iç pazarda Dubai çikolatasının yapımında kullanıldı.

GÜMRÜKTEN DÖNEN FISTIKLAR DUBAİ ÇİKOLATASINDA MI KULLANILIYOR?

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu ise bu söz konusu iddialara cevap verdi. Manavoğlu, gümrükten geri gönderilen bu ürünlerin iç piyasa sürülmediğini ve imha edildiğini belirterek, “Bu ürünler bazen aflatoksindir ve içerisindeki kimyasallar nedeniyle gümrükte takılabiliyor. Oradaki o ürünler zaten imha ediliyor. Yurt dışına giden ürünler gümrükte ekstra kontrol ediliyor ama iç piyasa da ne yazık ki kontrol edilmeyen aflatoksin ile bulaşan ürünler olabiliyor. Bu her zaman var. Bu Dubai Çikolatasına özel bir durumda değil. Kuruyemiş grubunda bu aflatoksin sıkıntısı ne yazık ki mevcut. Bizim iç piyasamızdaki ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güvenilir gıda listesinde tağşiş yapan firmaları paylaşıyor ama ne yazık ki bizim elimizde bu tarz kimyasal bulaşanlarla ilgili bir veri yok. Yani bunları kullananların hangi firma olduğunu göremiyoruz” dedi.  

DUBAİ ÇİKOLATASI ZARARLI MI? 

İçindeki şeker oranı nedeniyle çoğu uzman Dubai çikolatasının normal çikolatalara göre daha zararlı olduğunu iddia ederken Ali Manavoğlu ise böyle bir durum olmadığını söyledi. Dubai çikolatasının normal bir çikolatadan farkı olmadığını dengeli bir şekilde tüketildiği sürece hiçbir sorun yaşanmayacağını belirten Manavoğlu,” Bizim yeterli ve güvenilir gıda ile beslenmemiz gerekiyor. Bizim şekere de ihtiyacımız var, proteine de ihtiyacımız var, yağa da ihtiyacımız var fakat bizim bunları; yeterli ve dengeli bir şekilde almamız gerekiyor. Yani biz hiçbir zaman şeker kullanmayacağız diye bir şey yok. Beynimizin buna ihtiyacı var. Vücudumuzun her gün alması gereken şekerin yüzde 75’ini karbonhidratlardan sağlıyor. Bizim buna ihtiyacımız var ama tabii biz bunları yaparken abartılı olmayacak şekilde yani oturup da 1 kalıp, 2 kalıp çikolatayı her gün yemeyeceğiz. Dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Fazla tüketilmesi tabii ki her çikolata grubunda olduğu gibi Dubai çikolatasında da zararlı. Obezite riski var, kalple alakalı riskleri var… Fakat Dubai çikolatası dengeli tüketildiği sürece herhangi bir risk yok” ifadelerini kullandı.  

Ali Manavoğlu Gıda Toplantısı
 

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP