Akdeniz Üniversitesi, tarım sektöründe kariyer yapmak isteyen Ziraat Fakültesi öğrencileri için Growtech Kampüste etkinliği düzenledi. Dünyanın en önemli tarım fuarlarından olan Growtech iş birliğinde düzenlenen etkinlikte öğrenciler  alanlarında yetkin 70'e yakın tarım firmasıyla birebir görüştü.

GROWTECH KAMPÜSTE ETKİNLİĞİYLE ÖĞRENCİLER TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU 

Akdeniz Üniversitesi ile dünyanın en önemli tarım fuarlarından olan Growtech iş birliğinde “Growtech Kampüste” etkinliğinin ikincisi düzenlendi. Ziraat Fakültesi Yerleşkesindeki etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Growtech Fuar Direktörü Engin Er, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Fuar, halk oyunları gösterisi ve Jandarma Arama Kurtarma Personeli ve köpeklerinin gösterisiyle başladı. Antalya’da faaliyet gösteren yaklaşık 70 tarım firmasının katıldığı etkinlikte firmalar kendilerine tahsis edilen stantlarda öğrencilerle birebir görüşme imkanı sağladı.  Growtech Kampüste etkinliği ile Ziraat Fakültesi öğrencilerinin farklı ve profesyonel bakış açılarından faydalanabilmesi, kendi özelliklerinin farkına varabilmesi, kariyerlerini dışarıdan bakma şansı yakalayabilmesi, yaşamlarını mesleki anlamda yön verebilmesi, iş başvuru süreçlerini öğrenmesi, iş mülakatlarını yönetebilmesi, sektörde faaliyet gösteren tarım firmalarını tanıması, staj yeri ve iş imkanı bulmasına yardımcı olmak amacıyla planlanan etkinlik gün boyu sürdü. 

TARIM SEKTÖRÜNDE KARİYER YAPMAK İSTEYENLERE FIRSAT

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Growtech Kampüste etkinliğinin, tarım sektöründe kariyer yapmak isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat yarattığını vurguladı. Özkani, alanlarında yetkin 70'e yakın tarım firmasının katıldığı etkinlikte, öğrencilerin firmalarla birebir görüşme fırsatı bulacaklarını ifade etti. Özkan, "Bu firmalar, sizlere kendi alanlarında sundukları fırsatları ve kariyer olanaklarını tanıtacaklar. Sizler de bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek, gelecekte tarım sektöründe nasıl bir rol üstlenebileceğinizi keşfedeceksiniz" dedi.

Mersin'de çiftçileri sevindiren destek! Organik solucan gübresi dağıtımı sürüyor Mersin'de çiftçileri sevindiren destek! Organik solucan gübresi dağıtımı sürüyor

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI BİLİMİN IŞIĞINDA TARIM VURGUSU 

Tarımın hayatın her yönünü etkileyen, geleceği şekillendiren bir olgu olduğunu söyleyen Rektör Özkan, “Tarımın sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi, gıda güvenliğimizden ekonomimize, çevremizden iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar birçok alanda hayati bir rol oynamaktadır. Ancak, artan nüfusla birlikte artan gıda ihtiyacı ve iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıyayız. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için, doğru politikaların belirlenmesi ve bilimin rehberliğinde hareket etmemiz gerekmektedir. Tarım konusunda bilimsel araştırmalar yapan bilim insanlarının, gelecekte tarıma yön verecek genç beyinlerin ve ülkemizde modern tarımın lideri olan özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği bu tür toplantılar; tarımın bu kritik önemini anlamak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için harekete geçmek için vesile olmalı.” ifadelerini kullandı.

"KURAKLIĞA DAYANIKLI TARIMSAL ÜRÜNLERİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ"

Acil olarak eyleme geçilmesi gereken başlıca konulardan birinin sürdürülebilirlik olduğunu söyleyen Rektör Özkan, “Gelecek projeksiyonlarına göre ülkemiz, 2050 yılında çölleşme riski taşıyan coğrafyaların arasında yer alıyor. Su kaynaklarının yüzde 75’ini tarımda kullanan bir ülke olarak önlem almamız kaçınılmaz. Tarımsal alanda yapılan bilimsel çalışmaların uzun soluklu olduğunu düşürsek, bugünden harekete geçmemiz gerektiği net bir şekilde görülüyor. Daha verimli sulama sistemlerini geliştirmek, kuraklığa dayanıklı tarımsal ürünleri ıslah etmek için sorunlarla yüz yüze gelmeden bugünden çalışmaya başlamalıyız.” dedi. Bu buluşmanın üniversite sektör iş birliğine katkı yapması dileklerinde bulunan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

"İKLİM KRİZİ NEDEDİYLE GIDAYA ULAŞMADA BÜYÜK SIKINTILAR VAR"

Dünyada tarımsal üretimin sürdürülmesinde etkin rol oynayan meslek grubunun Ziraat Mühendisliği olduğunu söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “İklim krizi nedeniyle dünyada özellikle gıdaya ulaşma konusunda ve gıda temini konusunda büyük sıkıntılar yaşanmakta ve bu nedenle de arz talep dengesi bozulduğu için fiyatlarda müthiş bir yükselme meydana gelmektedir. Ve özellikle bu nedenle gelecekte gıdaya ulaşma konusundan çok daha büyük zorluklarla karşılaşılacaktır. Bunda Ziraat Mühendisleri çok daha etkin rol oynayacaktır” dedi.  Gün boyu süren fuarda Tarım Sektöründe Kariyer Olanakları Paneli de düzenlendi. Panelde Umut Özdil moderatörlüğü yaparken TÜRKTOB’tan Hacı Ömer Güler, SERKONDER’den Cengiz Yaylalı, GÜİD’den Metin Güneş ve BASUSAD’tan Koray Erdoğan konuşmacı olarak öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

REKTÖR ÖZKAN'A PLAKET

Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu tarafından trafik kurallarına uyan, bilinçli ve duyarlı bir sürücü olması nedeniyle Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’a plaket takdim edildi.

Kaynak: İHA