Dünyaca ünlü plajları ve masmavi sularıyla tatil severlerin gözdesi olan Antalya aynı zamanda eşsiz güzelliklere de sahip.
Bu güzelliklerden biri olan Gelidonya Feneri, yıl boyunca çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Ülkemizin en yüksek rakımlı fenerlerinden biri olan Gelidonya Feneri’ni görmeyi düşüyorsanız sizleri yazımıza alalım.
Gelidonya Feneri Hikayesi
Deniz seviyesinden 227 metre yüksekte bulunan Gelidonya Feneri, büyüleyici bir Akdeniz manzarası sunuyor. Bu benzersiz manzarayı canlı olarak görmek isteyenler, yanlarına fotoğraf makinelerini de alarak fenere akın ediyor.
Yerli ve yabancı birçok doğa severin ziyaret ettiği Gelidonya Feneri, 1936 yılında faaliyet başladı.
Elektriği, suyu olmayan ve en yakın yerleşim yerine 10 kilometre mesafede bulunan fenerin ilk fenercisi, 1944 yılına kadar burada çalışıyor. Daha sonra fenerden ayrılıyor ve yerine Ali Demir fenerci olarak işe başlıyor. Eşi ve iki çocuğuyla birlikte fenerin lojmanına yerleşiyor.
Ali Demir, ailesiyle burada 28 yıl kaldıktan sonra emekli olarak işini oğlu Hasan Demir’e emanet ediyor. Hasan Demir de eşi ve beş çocuğuyla beraber 1998 yılına kadar burada kalıp çalışıyor.
Daha sonra o da işini oğlu Mustafa Demir’e devrediyor. Mustafa Demir, 20 yıldan uzun bir süredir fenercilik yapmaya devam ediyor.
Ancak babasıyla dedesinin aksine fenerde yaşamıyor. Feneri uydu yardımıyla uzaktan kontrol ediyor ve ayda bir fenere bakım yapmaya geliyor.
Mustafa Demir, verdiği bir röportajda şunları söyledi:
“Ailemin dışında kimsenin yaşamadığı yerde çocukluğumu keçileri, oğlakları severek, bol bol denize girerek geçirdim.
Dün gibi hatırlıyorum. Buraya her geldiğimde ailem aklıma geliyor, duygulanıyorum. Mutfakta kullandığımız çanaklar, çatallar, yastıklar, battaniyeler hala duruyor.
Teknolojinin gelişmesiyle artık fenerde yaşamama gerek kalmıyor. Şu anda Finike'de görev yapıyorum. Feneri uydu sisteminden kontrol ediyoruz. Ayda bir kez de buraya geliyorum.
Gaz yağıyla çalıştığı dönemlerde her gün buradaydık, daha sonra tüp, bizim tabirimizle 'lüks' ile fener çalışmaya başladı. Eskiden 10 kilometre kadar yürürdüm. Şimdi patika yoldan daha az yürüyorum.”
Gelidonya Feneri Nerede?
Eşsiz manzarasıyla yerli ve yabancı çok sayıda turisti çeken Gelidonya Feneri, Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alıyor. Likya Yolu’nun da bir parçası olan fener, büyüleyici manzarasıyla dikkat çekiyor.
Gelidonya Fenerine Nasıl Gidilir?
Gelidonya Feneri’nin hikayesini kısaca anlattıktan sonra buraya nasıl gidebileceğinizi de açıklayalım.
Deniz seviyesinden 220 metre yükseklikte bulunan Gelidonya Feneri’ne çıkan bir araç yolu bulunmuyor. Bu yüzden fenere gitmek için bir süre sonra araçtan inip yürümeye koyulmak gerekiyor.
Gelidonya Feneri’ne ulaşmak için izleyebileceğiniz iki farklı rotada var. Bu rotalar şu şekilde:
Karaöz Köyü Rotası:
Antalya şehir merkezinden Kumluca’ya ilerleyin. Buradan Karaöz Köyü'ne kadar araçla devam edin. İsterseniz aracınızı burada bıraktıktan sonra yaklaşık 8-9 kilometre yürüyerek Gelidonya Feneri’ne varabilirsiniz.
Daha az yürümek isterseniz Karaöz Köyü’nden Korsan Koyu’na kadar da araçla gidebilirsiniz. Ancak Karaöz Köyü’nden sonra asfalt bitip toprak yol başlıyor.
Korsan Koyu Rotası:
Gelidonya Feneri’ne gitmek için kullanabileceğiniz diğer yol ise Korsan Koyu Rotası. Deniz yoluyla buraya gelip ardından 5-6 kilometre yürüyerek Gelidonya Feneri’ne ulaşabilirsiniz.
Gelidonya Feneri Yürüyüş Parkuru
Gelidonya’ya giden yürüyüş parkuru da en az fener kadar ilgi çekiyor. Doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyenlerin favori noktaları arasında yer alıyor.
Karaöz Köyü'nden başlayan yol çam ağaçları, adaçayı ve kekik kokularıyla kaplı. Kayalık alanlarda yürüyüş yaparken doğanın sesi, kuşların cıvıltıları ve uzaklardan gelen dalga sesleri insanın ruhunu dinlendiriyor.
Zaman zaman yolun zorluk derecesi biraz artsa da her adımda daha büyüleyici manzaralar karşımıza çıkıyor.
Fenerin zirvesine çıktığımızdaysa Akdeniz muhteşem manzarası tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor.
Gelidonya Feneri Ne Kadar Sürüyor?
Karaöz’den başlayan 9 kilometrelik yürüyüş, ortalama 2-3 saat sürmektedir. Dönüşle birlikte toplam süre 4-6 saat arasında değişiyor.
Manzaranın tadına daha iyi varmak için yürüyüşünü fenere gün doğumu veya batımında ulaşacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Gelidonya Ne Demek?
"Gelidonya" kelimesi de Likya dilinde, "kırlangıç" anlamına geliyor. Bölgede kırlangıç kuşlarının sıkça görülmesi nedeniyle bu isim verilmiş.
Antalya’ya yolunuz düşerse ülkemizin benzersiz güzelliklerinden biri olan Gelidonya Feneri’ni ziyaret etmeyi unutmayın!