Antalya’nın Kaş ilçesinde son zamanlarda büyük tepki çeken maden ocaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Gökçeyazı Mahallesi’nde tamamı orman arazisi üzerine kurulacak 34 futbol sahası büyüklüğündeki maden ocağı için Antalya Valiliğince Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir kararı verildi. Ocakta yıllık 270 bin ton dekapaj üretimi yapılacak. Öte yandan projenin uydu fotoğrafında çok sayıda maden ocağının doğada gerçekleştirdiği tahribat bir kez daha gözler önüne serildi.
ŞİRKET ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Antalya’nın Kaş ilçesi Gökçeyazı Mahallesi’nde “Kentaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.” tarafından, II-B Grubu Mermer Ocağı projesi için çalışmalar başladı. Proje Tanıtım Dosyasında 95,50 hektarlık ruhsat alanında, toplam 24,29 hektarlık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) alanını kapsadı. Bu alanın 17,17 hektarında açık işletme yöntemiyle yıllık 270 bin ton dekapaj (blok ve pasa) üretimi yapılacağı bildirildi.
TAMAMI ORMAN ARAZİSİ
Projenin başlangıç aşamasında 24,48 hektarlık ÇED alanı öngörüldü, ancak Antalya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu, tarım arazileri ÇED kapsamından çıkarıldı ve ÇED alanı 24,29 hektara düşürüldü. ÇED alanı tamamen orman arazisi vasfında belirlenirken, 175 ada 1 parsel numaralı alan üzerinde faaliyet gösterilecek.
YILLIK 270 BİN TON
Proje sahasında, 17,17 hektarlık ocak alanı, 6,53 hektarlık üç poligon şeklinde pasa depolama alanı, 0,16 hektar bitkisel toprak depolama alanı, 0,20 hektar mermer stok alanı ve 0,23 hektar şantiye alanı bulundu. Yıllık üretilen 270 bin ton malzemenin yüzde 90’ı (243 bin ton) pasa olarak depolanacak, yüzde 10’u (27 bin ton) ise işlenmiş blok mermer olarak satışa sunulacak.
REHABİLİTASYON
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre proje alanındaki tüm faaliyetler, 29 Temmuz 2022 tarihli ÇED Yönetmeliği’ne uygun şekilde yürütüleceği belirtildi. Ormanlık alanda çalışma yapılmadan önce, gerekli izinler alınacak ve kesilecek ağaçların miktarı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenecek. İşletme sonrasında, kesilen ağaçların beş katı kadar yeni ağaç dikileceği, Orman Rehabilitasyon Projesi kapsamında doğaya kazandırılacağı söylendi.
HASSASİYETLER
Proje alanı, en yakın yerleşim yeri olan İncirli Mahallesi’ne 175 metre, Belencik Mahallesi’ne 1.125 metre ve Gökçeyazı Mahallesi’ne 2 bin 700 metre mesafede bulundu. Bölgedeki faaliyetlerin çevresel etkilerinin kontrol altında tutulması için hassas çalışmalar yürütüleceği belirtildi.
TAHRİBAT UYDU FOTOĞRAFINDA
Projenin etkileyeceği alanı gösteren uydu fotoğrafları da başvuru dosyasının içerisine konuldu. Sunulan bir fotoğraf karesindeki detay ise gözlerden kaçmadı. Fotoğraf karesinde projeye yakın alanda çok sayıda maden ocağı işletmesinin olduğu görüldü. Ocakların doğada gerçekleştirdiği tahribat bir kez daha gözler önüne serildi.