Karaman-Konya Dernekleri Platformu Geleneksel Arabaşı Gecesi düzenledi. Gecede Konya, Karaman, Ayrancı, Çetmi ve Ermenek yörelerinden çok sayıda katılım oldu. Açılış konuşmasını Ayrancılar Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Dikici yaparken, geceye destek veren iş insanlarına sahnede teşekkür plaketi takdim edildi.

GECEDE ARABAŞI CORBASI İKRAM EDİLDİ 

Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılara Arabaşı çorbası, tulumba tatlısı ve Ermenek’ten getirilen elma ikram edildi. Başkan Dikici, Arabaşı gecesinin geleneksel olması sebebiyle her yıl düzenlemeye özen göstereceklerini ve yöresel kültürü yaşatarak gelecek nesillere aktaracaklarını dile getirdi.

İKİ ŞEHRİN ORTAK KÜLTÜREL MİRASI 

Ayrancılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Dikici, açılış konuşmasında Karaman ve Konya’nın ortak kültürel mirasına vurgu yaparak, “Anadolu’nun köklü medeniyetlerinden beslenen Karaman ve Konya tarihi boyunca kültürel ve ticari yolların kesişen noktasında olmuşlardır. Selçuklu dönemlerinden itibaren bu bölgeler hem sosyal hem ekonomik açıdan bir birini tamamlayan şehirler olmuşlardır. Antalya ise, bu kültürel mozaiğin önemli bir parçası olarak yıllar içinde pek çok farklı bölgeden göç almış ve büyük bir kültürel zenginlik kazanmıştır" dedi. 

KÜLTÜREL MİRAS İÇİN ÖNEMLİ 

Antalya'da yaşayan Karaman ve Konyalı hemşerilerin şehrin ekonomik sosyal ve kültürel geçmişine katkı sunduğunu söyleyen Ahmet Dikici, "Ayrıca ticaret, tarım, sanayi ve turizm gibi pek çok alanda aktif rol alan hemşerilerimiz, aynı zamanda da Anadolu’nun kadim değerlerini de yaşatmaya devam etmektedir. Dayanışma yardımlaşma ve misafirperverlik gibi bizi biz yapan değerler Antalya’da güçlü bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Derneklerimizin düzenlediği etkinlikler kültürel mirasımızı yaşatmak adına büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu. 

ANADOLU’NUN KADİM LEZZETİ ‘ARABAŞI’  

Arabaşı çorbasının Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olduğunu söyleyen Dikici, bu yemeğin geçmişte kervan yollarında ve köy odalarında birlik ve beraberliği pekiştiren bir unsur olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Bugün ki etkinliğimizin merkezinde Karaman ve Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden Arabaşı Çorbası bulunuyor. Arabaşı özellikle kış aylarında soframızı süsleyen birlik ve beraberliğin simgesi olan bir yemektir. Adı çorba olarak anılsa da aslında çorba ve hamurla birlikte tüketilen özel bir lezzettir. Bol baharatlı acılı tavuk veya et suyu ile yapılan bir çorba yanında özel olarak hazırlanan hamur ile içilir. Arabaşı’nın tarihine baktığımızda bu geleneğin eski kervan yolları üzerinde şekillendiğini görebiliriz. Kış aylarında köy odalarında kalabalık aile sofralarında bu yemek toplumsal dayanışmanın da önemli bir göstergesidir. İnsanları bir araya getiren paylaşmayı teşvik eden bir gelenektir.” 

YÖRESEL EZGİLERİ DİNLEDİLER 

Gecede konuşmaların ve çorba ikramlarının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Süralsan Konservatuarı saz ve söz sanatçıları yöresel Türküler seslendirdi. Davetliler yöresel Türk Halk Müziği eserleri eşliğinde yöresel oyunlar sergilediler ve doyasıya eğlendiler. 

Muhabir: AYŞEM SİCİM