Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki verimli tarım arazilerini yapılaşmaya açan imar planı değişikliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısı gündemine sunuldu. Gazipaşa tarımı ve doğası için adeta bir idam fermanı niteliğindeki imar düzenlemesi oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği ile tarım arazileri yapılaşmaya açılacak, ilçe içinden geçen iki ayrı çayın kenarına ise hurda ve plastik depolaması ile tır ve kamyon parkı gibi toplu işyerleri yapılabilecek.

İLÇE BELEDİYESİ BÜYÜKŞEHİR’E GÖNDERDİ

Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan iki ayrı imar planı değişikliği ise özelikle Koru Sahilinin gerisindeki tarım arazileri için ölüm fermanı niteliğinde. İlçe Belediyesi’nin onayladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yönelik yeni düzenleme, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine alındı. Dün yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 38 ve 39’uncu maddelerinde yer alan düzenleme , CHP’li Meclis Üyesi Yüksek Mimar Esin Bilgiç dışındaki tüm meclis üyelerinin ‘evet’ oyu vermesiyle kabul edildi.

PLANLARLA İLGİLİ TEK BİR BİLGİ YOK

Gazipaşa Belediyesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Yüksek Mimar Esin Bilgiç konuyla ilgili bir açıklama yaparak düzenlemenin getireceği sorunlara dikkat çekti. Bilgiç,

“Bu planlarla, ülkenin ve dünyanın artık üretilemeyen, kıt bir kaynak olan verimli topraklarına ‘imara açılacak arsa’ gözüyle bakıldığını görüyoruz ve anlıyoruz. Tüm dünyada doğal yaşam alanları ve verimli tarım topraklarının korunması için önlemler alınırken, Büyükşehir Meclisi aracılığı ile bu planlamanın onaylanmasının doğru olmadığını belirtmek istiyoruz. Tek bir parselin bile tarım dışı kullanıma açılabilmesi için Toprak Koruma Kurulu Kararı gerekmektedir” dedi.

YÜKSEK EMSALLE TİCARİ ALAN

Daha önce yapılan değişiklikle söz konusu bölgede iki tür inşaat yoğunluğunun uygulandığını belirten Bilgiç,

“Yapılaşma koşullarında bu haliyle kalmış olsaydı hem orada oturan halkımız, hem yaşamak için o bölgeyi seçen insanlarımız tarımını yapacak, açıkta muz ve avokado üretebilecek; buğday, enginar, sebze ve tropikal meyve üretimi sürebilecekti. Aynı zamanda üreticiler bahçelerinin içindeki evlerde oturabilecekti. İsteyenler bu bahçelerde eko- turizm dediğimiz; tarımın da içinde olduğu turizm yapabilecekti. İlçenin tüm kıyılarını devasa beton otellere açmak isteyen anlayışa da hep bunu önermiştik. Revizyon planlarla, bu verimli topraklara, ilk defa emsal veriliyor, birden fazla bağımsız bölüm artık yapılabiliyor, yeni emsal oranlarıyla, eski durumuna göre kat kat fazla oranda inşaat yapılabiliyor. Örneğin yol kıyısında 4 dönüm bir tarım alanına yeni planlarla 20 kat fazla inşaat yapılabilecek. Bu oranlarla yol boyunda tarım alanı kalmayacak ve bu ticari alanlar zamanla yine iç bölgelere baskı yapacak.” ifadelerini kullandı.

SULAK ALANA TOPLU İŞYERİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde kabul edilen bu imar değişikliği ile ilçe merkezinden geçerek Akdeniz’e dökülen Bıçkıcı ve Delice çaylarının kıyısına toplu işyeri kararı getirdiğini söyleyen Bilgiç,

“Kıyı ve kıyıya yakın alanların gün geçtikçe öneminin arttığı, çaylarıyla ve bu çayların sağladığı bitki örtüsü ve sulak alan nedeniyle ayrı bir öneme sahip olan bu bölge yine tarım ve turizmin içiçe geçtiği bir modele çok uygundur. Bu alanlar, hem ilçenin en önünde ve denize yakın, ilçenin vitrini, eko-turizm yapılabilecek alanlar, hem de verimli tarım topraklarıdır. Yeni getirilen düzenleme ile toptan ticaret, tır kamyon parkı, hurda-plastik depolanması ve işlenmesi gibi fonksiyonlar içeren toplu işyerlerine bu güzelim çayların kıyıları yerine başka uygun yerler bulunabilirdi” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ